Опитите на служебния кабинет да пребори спекулата и да спре

...
Опитите на служебния кабинет да пребори спекулата и да спре
Коментари Харесай

Кабинетът преговаря с веригите сами да свалят цените

Опитите на служебния кабинет да пребори спекулата и да спре растежа на цените на питателните артикули като наложи таван на комерсиалната надценка се оказа не толкоз лесна задача. Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в изявление пред Би Ти Ви разгласи, че по-скоро кабинетът ще успее да се контракти с комерсиалните вериги сами да понижат цените на някои съществени храни, по този начин както направи френското държавно управление неотдавна. Ако това не стане, тогава може да се тръгне към налагане на ограничавания на комерсиалната надценка.

" Всеки ден сме в срещи с веригите, доста са динамични нещата. Личното ми усещане е, че по-скоро е допустимо да вървим към решение, реализирано от всички в сектора, сходно на това във Франция. Ако не реализираме някакво съглашение, вид това във Франция – самите участници на пазар да наложат за избран интервал от време таван на някои цени, ние ще наложим таван на надценките ", сподели пред бТВ Стоянов.

Все още обаче няма изясненост какъв би бил този таван, нито за какъв брой типа артикули ще бъде въведен той и за какъв интервал от време. Първоначално министърът на стопанската система разгласи, че се разисква таванът да е сред 20% и 25%. Вицепремиерът по икономическите върпроси Христо Алексиев обаче уточни, че се клони към по-нисък предел от 10%. Кабинетът наподобява е надалеч от решение и за какъв брой типа хранителнти артикули ще се ползва ограничаването - за 30, 50, 100 или повече. А както изясни Стоянов, таванът ще зависи от това за какъв брой на брой артикули ще е в действие – колкото повече са, той ще е толкоз по-висок.

От сдружението на комерсиалните вериги обаче са безапелационни: " Таван на надценката нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за координиране сред страната и търговците и може да докара и до нездравословни последици ", разяснява преди ден Николай Вълканов от Сдружение Модерна търговия. По думите му огромните търговски вериги може да поемат сходно финансово задължение, само че то ще е пагубно за  дребните търговци.

Припомняме, че при започване на март френското държавно управление разгласи, че се е договорило с веригите супермаркети да продават в идващите три месеца с отстъпки хранителни артикули, с цел да оказват помощ на семействата да се преборят с високата инфлация.

Продуктите с понижение на цената ще носят лого със знамето на Франция и надпис " антиинфлационно тримесечие “. Тогава основният изпълнителен шеф на веригата Carrefour Александър Бомпар – един от няколкото шефове на веригите, който поддържа самодейността, изясни пред публицисти, че понижението на цените ще бъде решено от обособените вериги и ще засегне главно личните марки, където има най-голяма независимост на деяние.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР