Опитите на Русия да запуши бюджетния си дефицит чрез продажба

...
Опитите на Русия да запуши бюджетния си дефицит чрез продажба
Коментари Харесай

Намаленият износ на петрол вече създава проблеми на Русия

Опитите на Русия да запуши бюджетния си недостиг посредством продажба на валутни запаси може да докара до циничен кръг, който тласка рублата нагоре и в допълнение понижава основните доходи от експорт на разнообразни първични материали, предизвестяват анализатори. Руското финансово министерство и централната банка обявиха предходната седмица, че ще възобновят интервенциите на валутния пазар за първи път от съвсем година, като възнамеряват да продадат еквивалента на 793 млн. $ в китайски юани от Фонда за национално богатство. Продажбите започнаха на 13 януари и ще продължат три седмици.

Русия употребява фонда за незабавни случаи, който по последни сметки възлиза на 186.5 милиарда $ към 1 декември, с цел да финансира разширяващия се бюджетен недостиг и да стабилизира стопанската система, която беше ударена от все по-строгите западни наказания върху продажбите на съветски енергийни източници. Кремъл разчита на експортни налози от продажбите на въглеводороди, с цел да финансира вътрешните си разноски, които се усилиха внезапно поради войната, която стартира в Украйна преди 11 месеца.

Но от ден на ден анализаторите са на мнение, че продажбите на задгранична валута ще тласнат съветската рубла към повишаване, като по този метод в допълнение ще понижат приходите на Русия. Това ще се случи, тъй като приходите от експорт на нефт и газ значително се основават на световните референтни цени, които се търгуват в долари. Този развой може да провокира цикъл на по-слаби доходи от експорт, което да изисква повече продажби в задгранична валута и да докара до още по-силна рубла, което само би изострило дупката в бюджета.
Реклама Проблеми с износа на сила
Василий Карпунин, анализатор в BCS Express, споделя, че има риск приходите на Русия от експорт на сила да намалеят още повече през февруари и март, откакто идващият стадий от ембаргото - на петролните артикули за Европейски Съюз, влезе в действие на 5 февруари. Разликата в приходите може да бъде 2-3 пъти по-голяма от недостига от 54.5 милиарда рубли през януари, пресмята икономистът на CentroCreditBank Евгений Суворов. " Това ще изисква увеличение на продажбите в задгранична валута и посредством динамичността на обменния курс (укрепване на рублата), което може в допълнение да утежни действителните доходи от нефт и газ ", пишат анализаторите на Росбанк в скорошна изследователска записка, представени от Reuters.

Русия регистрира недостиг 3.3 трлн. рубли през 2022 година, което се равнява на 2.3% от Брутният вътрешен продукт - един от най-лошите й резултати, откогато президентът Владимир Путин пристигна на власт преди повече от две десетилетия. Министърът на финансите Антон Силуанов сподели през декември, че таванът на цените, натрапен на съветския нефт, може да значи, че бюджетният недостиг на Русия през тази година може да се окаже по-голям от сегашните предвиждания за 2% от Брутният вътрешен продукт. Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари предходната година, Москва предвижда бюджетен остатък 1%.

Това публично самопризнание за утежняване на обществените финанси идва макар рекордните доходи от нефт и газ вследствие на непрекъснато високите цени на силата и способността на Москва да пренасочи износа си на нефт към Азия. През 2022 година приходите са нарастнали с 10%, само че общите разноски са скочили с 26%. Подробностите за бюджетните разноски за 2022 година не са обществено налични, защото финансовото министерство ги засекрети през юни. Икономистът на Renaissance Capital София Донец споделя пред Financial Times: " Не разбираме разпределението на разноските, само че можем да предположим, че те значително са отишли за военно финансиране. През септември плануваните разноски се усилиха с 2 трлн. рубли (28.7 милиарда долара) спрямо летните прогнози. И по-късно през декември още веднъж се усилиха със същия размер. Москва покри недостига, като пренасочи пари от съветския върховен фонд, държавни заеми и еднократен налог върху непредвидените облаги на " Газпром ". Консервативната фискална политика на Русия оказа помощ за стабилизиране на нейната фискална позиция. Но западните наказания, които влизат в действие тази година, ще натоварят още повече бюджетното финансиране на страната.

Бюджетът на Русия за тази година е формиран, като се планува, че цената на съветския нефт вид Urals ще е към 70.10 $ за барел, макар че сега се търгува едвам на към 50 $ за барел. В рубли това е двегодишно дъно, демонстрират калкулации на Reuters. " Ако относително ниските цени на Urals продължат дълго време и рублата остане относително мощна, тогава дупката в бюджета ще се раздуе ", споделя пред организацията Антон Табах, основен икономист на RA Expert.
Реклама
" Ако през 2023 година междинната цена на Urals е към 60 $ за барел и разноските останат както е планувано, Русия може да се изправи пред недостиг към 4.5% от Брутният вътрешен продукт ", планува Донец. Законът за бюджета планува разноските за защита - както външни, по този начин и вътрешни, да набъбнат с 3.5 трлн. рубли (50 милиарда долара), и ще са 30% от всички държавни разноски през 2023 година " Съдейки по обстоятелството, че разноските през 2022 година се оказаха по-високи от плануваните, това може да се случи и през 2023 година ", счита Донец. " Ако приходите се окажат по-ниски, а разноските по-високи от плануваните, Русия ще би трябвало да изразходва суверенния си фонд доста по-активно. "
Свързани публикации И след втората готовност съветската война ще си остане безмозъчна 14 януари 2023, 10:45 Пропутински сътрудници в Германия работят за настройването на Берлин против Украйна 12 януари 2023, 08:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР