Опит да замесят прокуратурата в поредната си очерняща кампания срещу

...
Опит да замесят прокуратурата в поредната си очерняща кампания срещу
Коментари Харесай

Дванадесети сигнал изфабрикуваха „зелените“ срещу Банско

Опит да замесят прокуратурата в следващата си очерняща акция против Банско вършат организациите от коалиция „ За да остане природа в България “, която е едно с партия „ Зелените “. След като митингите им се провалиха, в този момент те се възползват от обстоятелството, че държавното обвиняване е длъжно да ревизира всеки постъпил сигнал.

От Върховната касационна прокуратура оповестиха, че стартират инспекция за възможни нарушавания на концесионера на ски зона „ Банско “ Юлен АД по сигнал на Политическа партия „ Зелените “.

Справка на „ Труд “ сподели, че това е 12-ят подред сигнал на еколозите до прокуратурата откогато е подписан концесионният контракт сред страната и Юлен АД преди 17 години.

От до момента направените инспекции 10 са завършили със заключенията, че няма никакви нарушавания. Една е установила дребна неправда – по едно и също трасе на „ Чалин валог “ три детски влека са обединени в един за улеснение на най-малките скиори. В момента постановеното от магистратите се апелира.

Новият сигнал е подаден на 26 февруари и съвсем преповтаря лъжливите изказвания от предходните 11 – че концесионерът употребява площи, които не са предмет на контракта. От прокуратурата оповестиха, че ще се произнесат до 2 месеца.

„ Труд “ напомня, че инспекциите за активността на концесионера по изказвания на „ зелените “ на процедура не са спирали.

За да се опровергаят операциите на „ еколозите “, през януари 2015 година със заповед на премиера Бойко Борисов е основана Междуведомствена работна група (МРГ), която да ревизира съблюдава ли се концесионният контракт.

В МРГ са представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа МРГ излиза с безапелационното умозаключение, че няма никакви нарушавания на Юлен АД. Всички уреди в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за прилагане от способените органи и е спазено екологичното законодателство. И с цел да се изпълнят новите законови условия би трябвало наложителна смяна в концесионния контракт.

След 11 инспекции, 54 правосъдни каузи (виж карето) и изводите на МРГ, са оборени изказванията на „ зелените “ за противозаконни дейности в Банско. Дори за най-предубедените към този момент е ясно, че от 17 години се прави грозна акция против най-известния зимен курорт у нас и развиването на зимния туризъм въобще.

По проблема „ Пирин “: Над 50 правосъдни каузи изгубили „ природозащитниците “

54 правосъдни каузи против Юлен АД са водили „ зелените “ откогато е подписан концесионният контракт през 2001 година, сподели инспекцията на „ Труд “. Жалбите до една са по член 21 от Закона за предпазените територии. Текстовете в член 21 указват какво се не разрешава в Националните паркове като Пирин. Според „ еколозите “ нормативния акт гласи, че в тези територии човешката активност би трябвало да е сведена до най-малко. Не по този начин обаче мислят правосъдните сформира, които са гледали делата – при всички 54 каузи магистратите са отсъдили в интерес на Юлен АД.

Жалбите са най-ефикасната порочна процедура на „ еколозите “ за по този начин наречения „ зелен рекет “. Освен Юлен АД, жертва на правосъдни офанзиви са съвсем всички огромни капиталови планове – като се стартира от завода за преправка на отпадъците на София, мине се през модернизацията на топлофикациите в цялата стана и се стигне до основната за България и Европа автомагистрала „ Струма “.

На 17 януари Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация против зеления рекет. Бизнесът разгласи, че трябват законодателни промени, с цел да се ограничи порочната процедура със правосъдните обжалвания, която нанася големи вреди на българската стопанска система.
В същото време планинските райони не престават да се обезлюдяват поради очернящата акция на „ зелените “ против развиването на зимния туризъм у нас. Доносите на „ еколозите “ постоянно стигат до Брюксел, само че до през днешния ден оттова показват мнение, че страната ни съблюдава европейското екологично законодателство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР