Оперната зала е мой дом и считам, че е здрав

...
Оперната зала е мой дом и считам, че е здрав
Коментари Харесай

Хореографът Лео Муич: Не съм артистичен, имам математическа мисъл

„ Оперната зала е мой дом и смятам, че е здрав дом “. С тези думи стартира диалогът ни с хореографа от Хърватия Лео Муич. Международно приет с голям брой награди в своята област, Муич слага свои произведения за редица балетни трупи в най-реномираните театри и учебни заведения в Европа. Обучава се в École-Atelier Rudra Béjart в Лозана.

Постановката на " Звукът на музиката " е една от първите за новия сезон на Софийската опера

Хореографът не желае да приказва за това къде е роден и какво предизвика любовта му към балета. За сметка на това с ненаситност споделя, че работата му е цялото му създание и това, което го дефинира.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Чувствам се доста добре в оперните зали. Това е една скрита част от света, която съществува, с цел да добавя света извън. Създавам спектакли не поради танцьорите, даже не поради хората, които харесват балета. Правя го за хората, които за пръв път идват на зрелище. Ако привлечеш интереса на подобен човек и той се върне още веднъж, значи съм си приключил работата “, споделя Муич.

На пръв взор хърватинът е характерен актьор – с доста блестящо наличие и още по-голям гений. Твърди, че зад артистичната обвивка се крие пореден и пунктуален човек. Според него триумфът на представленията му се дължи точно на това.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Знам тъкмо какъв резултат желая да постинга. Понякога танцьорите изживяват възприятията си на сцената, само че това не е задачата им там. Тяхната работа е да провокират тези усеща у публиката. Аз доста точно сортирам костюмите, театралния дизайн, светлината и музиката. Целта ми е да реализира цялостна естетика сред тези детайли. Не съм артистичен, имам математически разум. Знам рамките на моята специалност и какво е належащо, с цел да продам продукта си “, обръща внимание Муич.

Снимка: btvnovinite.bg

През предишния сезон българската аудитория се наслаждения на „ Анна Каренина “ под негова постановка, а тази пролет ще е премиерата на „ Великият Гетсби “.

Тя е била единствено на 29, когато става зам.-директор на Софийската опера и балет

Примабалерината Марта Петрова и министър председател солистът Никола Хаджитанев още веднъж ще са дружно на сцената в този театър. Марта Петрова играе роля на Дейзи Бюканън: „ Много придирчив облик е, само че считам, че всички персонажи в спектакъла са доста ярки и доста пъстри. Поради това историята се чете доста тъкмо и това е значимо за нашата аудитория, с цел да схванат всичко “.

Снимка: btvnovinite.bg

Петкова разказва Муич като извънреден и образован човек: „ Работата с него минава на един мирис, макар че продължава по 7-8 часа дневно. Работа и работа – друго при него не минава. Работи се непрекъснато и в действителност по този начин се подвигна и равнището на цялата компания. Работата с него оказа помощ доста “, споделя още примабалерината.

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерата на „ Великият Гетсби “ е на 12 април в Софийската опера.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР