Операцията на израелската армия в най-голямата болница в ивицата Газа

...
Операцията на израелската армия в най-голямата болница в ивицата Газа
Коментари Харесай

Израел твърди, че са открити оръжия в подземията на най-голямата болница в Газа

Операцията на израелската войска в най-голямата болница в линията Газа продължава, в част от пространствата са открити оръжия, настояват в Тел Авив. Израел твърди, че под здравното заведение има команден център на Хамас.

Радикалната палестинска формация отхвърля. Палестинският президент Махмуд Абас сподели, че военната интервенция в Ивицата Газа е " геноцид ". Турският президент Ердоган още веднъж назова Израел " терористична страна ".

Операцията в болничното заведение Ал-Шифа е почнала към 2 след среднощ.

" Израелската войска организира прецизна и целенасочена интервенция против Хамас в избрани елементи на болничното заведение Ал Шифа. Израел е във война с Хамас, не с цивилните в Газа. В израелската войска има медицински екипи, които приказват арабски, минали са особено образование и са готови за комплицираната и характерна среда. Целта е да не се навреди по никакъв метод на цивилните, употребявани от Хамас като жив щит ", съобщи Даниел Хагари, представител на израелската войска.

Израел твърди, че под здравното заведение се намира команден център на Хамас, те отхвърлят. Тел Авив популяризира фрагменти, на които се вижда по какъв начин израелски военни разтоварват инсталация в Ал Шифа. По думи на очевидци, израелските бойци вървят от стая в стая и разпитват пациенти и лекари. На територията на болничното заведение не се стреля, само че сраженията към нея не престават.

Здравното министерство на Газа, което се управлява от Хамас, популяризира видео, снимано от доктор в Ал Шифа. На фрагментите мъжът изяснява, че пациенти губят живота си, тъй като се е наложило да бъдат преместени и изключени от животоспасяваща инсталация. Ток в болничното заведение няма, а генераторите не са задоволителни.

Пред BBC лекар Ахмед Мохалалати сподели, че досега живота си за изгубили шест прибързано родени бебета. Днес не са осъществявани никакви интервенции - вода и О2 няма. На въпрос дали израелските военни носят лекарства, той дава отговор, че ще ги откаже с думите: " Убиват ни от 40 дни и в този момент желаят да ни предложат физиологичен разтвор?! "

Операцията в Ал Шифа не е достижение, а изтощение, твърди представител на политическото крило на " Хамас ".

" Шифа е здравна, цивилна постройка, а не място за военни. Опитите на Нетаняху и армията му да го показват като достижение или победа, единствено демонстрират неуспеха и суматохата, и тежкото им проваляне ", споделя Езат Ал Рашех, член на политическото крило на Хамас.

В Газа през контролно-пропусквателен пункт Рафа влезе първата цистерна с гориво от 7 октомври насам. Тези 25 000 литра ще се употребяват единствено за тежкотоварни коли на Организация на обединените нации, с които да се разпределя филантропичната помощ. От Организация на обединените нации още веднъж приканиха за прекъсване на огъня с филантропична цел и обявиха, че лечебните заведения не може да са полесражение.

" По силата на филантропичното право, лечебните заведения не би трябвало да се трансформират във военна зона или да са рискови. Намираме тези две изказвания за еднообразно значими и еднообразно разбираеми и за двете страни “, споделя Мартин Грифитс, координатор на Организация на обединените нации по филантропичната помощ.

На дипломатическата сцена - турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че дните на премиера Бенямин Нетаняху на поста са преброени.

" Израел е терористична страна...Описвате Хамас като терористична организация. Хамас е политическа партия, която взе участие в изборите в Палестина и завоюва. И откакто завоюва, вие отнехте правата ѝ. Кой го направи? Израел и Съединените щати дружно ги лишиха! ", сподели Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Междувременно не престават напъните за връщане израелски заложници. Според последната информация Катар се пробва да контракти с Хамас връщането на 50 израелски жители в подмяна на тридневно преустановяване на огъня.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР