Операциите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море продължават.

...
Операциите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море продължават.
Коментари Харесай

Министър Панайотов: Майор Терзиев не е очаквал това, което се е случило

Операциите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море не престават. Днес ще бъде пуснат хидролокатор, който в допълнение ще обследва дъното. Теренът, което е обследван, е с размер на 20 квадратни благи. Предвид дългото време след загуба на връзка с майор Терзиев, вероятността да бъде открит жив и здрав е доста дребна и би трябвало да сме подготвени да приемем и най-лошото. Това съобщи министърът на защитата Георги Панайотов по Българска национална телевизия.

По думите му, каквото и да се е случило, се е случило ненадейно. Майор Терзиев не е очаквал това, което се е случило. Той не е докладвал за каквито и да било проблеми, не е опитал да реализира връзка с командването, не е съобщил за катапултиране.

" Не се намира на никое място сигнал от маяка на катапулта. Никъде радарите не засичат такова нещо, което води до най-вероятното умозаключение, че катапултиране не е имало. Пилот с опита и качествата на майор Терзиев е подготвен чудесно и при катапултиране той знае, че е задължен да рапортува. Но не е направил това нещо, което ни кара да приемем, че катапултиране не е имало ", посочи военният министър.

Самолетът, който е пуснал целта, е видял по какъв начин майор Терзиев я е поразил. Това е доказано образно. Оттам нататък нямам данни някой да е виждал, каквото и да е.

" Проверяваме какво може да се е объркало. Хипотези, колкото желаете. Спекулации могат да се вършат, колкото желаете. Може да се прибегне към политическо говорени. Искам да се открият обстоятелствата и да ви кажа каква в действителност е била повода. А че майор Терзиев е един от асовете във Военновъздушни сили, това е по този начин. Той е водач първи клас, само че в авиацията първи клас това не е просто някакво самопризнание, това е първи клас водач. Майорът е имал така наречен нальот и през нощта и денем повече от 709 часа на МиГ-29 ", означи министър Панайотов.

Не бива да се вършат спекулации, всички варианти се ревизират, добави той.

Военният министър увери, че неотложно е почнала интервенцията по издирването на падналия аероплан. Използват се всички налични благоприятни условия в Българската войска и спомагателни такива. Във Военноморската база във Варна през днешния ден ще бъде извършена среща със профилирани компании, с цел да се види по какъв начин да се върви напред, посочи Панайотов.

Самолетът е бил механически изправен. Все още няма водеща версия за случая, а следствието може и отнеме време, добави той.

" Конкретният изтребител МиГ-29, който е бил пилотиран от майор Терзиев, е бил в границите на така наречен витален цикъл, който изтича през 2029-2030 година Изтребителят е бил поддържан и е бил механически изправен все още на започване на осъществяване на задачата ", съобщи Георги Панайотов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР