OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, проучва възможността за създаване

...
OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, проучва възможността за създаване
Коментари Харесай

OpenAI обмисля да започне производство на собствени чипове за AI

OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, изследва опцията за основаване на лични чипове за изкуствен интелект и даже е стигнала до оценка на евентуална цел за придобиване, настояват хора, осведомени с проектите, пред Reuters.

Компанията към момента не е взела решение дали да продължи напред в този си план. Въпреки това най-малко от предходната година тя разисква разнообразни разновидности за решение на казуса с дефицита на скъпи чипове за изкуствен интелект, на които разчита.

Тези разновидности са включвали основаване на личен чип за AI, по-тясно съдействие с други производители на чипове, в това число Nvidia, а също и диверсифициране на доставчиците отвън Nvidiа.

Главният изпълнителен шеф Сам Алтман трансформира придобиването на повече чипове за изкуствен интелект в главен приоритет на компанията. Той обществено се оплака от дефицита на графични процесори за работа с приложения за изкуствен интелект - пазар, доминиран от Nvidia, която управлява над 80% от него.

Усилията за набиране на повече чипове са свързани с два съществени казуса, които Алтман разпознава: дефицит на усъвършенствани процесори, които зареждат софтуера на OpenAI, и " главозамайващите " разноски, свързани с употребата на хардуера, нужен за продуктите на организацията.

От 2020 година насам OpenAI създава своите технологии за генеративен изкуствен интелект на голям суперкомпютър, конструиран от Microsoft, един от най-големите ѝ спонсори, който употребява 10 000 графични процесора (GPU) на Nvidia.

Работата на ChatGPT е доста скъпа за компанията. Всяка поръчка коства към 4 цента, съгласно анализатора на Bernstein Стейси Расгон. Ако поръчките в ChatGPT набъбнат до 1/10 от мащаба на търсенето в Гугъл, в началото ще са нужни графични процесори на стойност към 48,1 милиарда $, а по-късно - годишно чипове на стойност към 16 милиарда $, с цел да се поддържа платформата.

Ерата на персонализираните чипове

Усилията за създаване на лични чипове за изкуствен интелект биха сложили OpenAI измежду дребна група огромни софтуерни играчи като Гугъл и Amazon.com, които се пробват да поемат контрола върху проектирането на полупроводници, които са от главно значение за техния бизнес.

Не е ясно дали OpenAI ще продължи с проекта си за основаване на персонализиран чип. Според ветерани от сектора това би било сериозна стратегическа самодейност и огромна инвестиция, която може да докара до разноски от стотици милиони долари годишно. Дори в случай че OpenAI отдели запаси за тази задача обаче, това не подсигурява триумф.

Придобиването на компания за чипове би могло да форсира процеса на основаване на личен чип на OpenAI - както стана с Amazon.com и придобиването на Annapurna Labs през 2015 година

Компанията е обмисляла този път досега, в който е направила надлежна инспекция на евентуална цел за придобиване, съгласно един от хората, осведомени с проектите ѝ.

Самоличността на компанията, която OpenAI е проучвала за закупуване, не е известна.

Дори в случай че OpenAI продължи с проектите си за личен чип - в това число придобиване - напъните евентуално ще лишават няколко години, като в това време компанията ще бъде подвластна от снабдители като Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD), показва още осведомителната организация.

Някои огромни софтуерни компании от години основават свои лични процесори с лимитирани резултати. Усилията на Meta за основаване на лични чипове да вземем за пример са придружени от доста проблеми, което принуди компанията да се откаже от някои от своите разновидности за изкуствен интелект. Собственикът на Фейсбук в този момент работи върху по-нов чип, който ще обгръща всички типове работа с AI, само че към момента не е ясно какъв ще е резултатът.

Основният спонсор на OpenAI, Microsoft, също създава персонализиран чип за AI, който OpenAI тества, оповестява на собствен ред The Information. Плановете могат да значат по-нататъшно отдалечаване сред двете компании.

Търсенето на профилирани чипове за изкуствен интелект набъбна внезапно след стартирането на ChatGPT предходната година. Специалните чипове, или ускорителите на AI, са нужни за образованието и работата на най-новите технологии за генеративен AI. Nvidia е един от дребното производители, които създават потребни AI чипове и преобладават на пазара.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР