OpenAI е в напреднали преговори с бившия дизайнер на Apple

...
OpenAI е в напреднали преговори с бившия дизайнер на Apple
Коментари Харесай

Идва ли наследникът на смартфоните? Дизайнерът на iPhone работи по първото устройство на OpenAI

OpenAI е в напреднали договаряния с някогашния дизайнер на Apple сър Джони Айв и Масайоши Сон от SoftBank за пускане на дружество за основаване на хардуерно устройство с изкуствен интелект – нещо като „ iPhone на изкуствения разсъдък “. То ще бъде финансирано с над 1 милиарда $ от японския конгломерат, оповестява Financial Times.

Според трима души, осведомени с проекта, Сам Алтман, началник на OpenAI, е наел компанията на Айв LoveFrom, която дизайнерът основа, когато напусна Apple през 2019 година Целта е да се създаде първото потребителско устройство на компанията зад ChatGPT.

Съобщава са, че Алтман и Айв са провели „ брейнсторминг “ в студиото на дизайнера в Сан Франциско за това по какъв начин би изглеждал нов потребителски артикул, основан на технологията на OpenAI.

Те се надяват да основат по-естествено и интуитивно потребителско преживяване за взаимоотношение с изкуствения разсъдък по метода, по който нововъведенията на iPhone в региона на компютрите със сензорен екран разпростряха капацитета на мобилния интернет за всеобщия пазар.

Процесът по набелязването на дизайн или устройство е към момента на ранен стадий с доста разнообразни хрумвания на масата, означават източниците.

Сон, създател и основен изпълнителен шеф на SoftBank, също взе участие в някои от полемиките. Според информацията той предлага централна роля в създаването на бъдещото устройство да играе Arm – дизайнера на чипове, в който японският конгломерат има 90% дял. Основаната и ръководена от него компания ще окаже и финансова поддръжка на плана.

Сон, Алтман и Айв са обсъждали основаването на компания, която да употребява гениите и технологиите на трите им групи, настояват осведомени с проектите им. Очаква се SoftBank да влага над 1 милиарда $ в начинанието.

Те предизвестяват, че полемиките са „ съществени “, само че не е реализирана договореност и по тази причина може да отнеме няколко месеца, преди предприятието да бъде публично обявявано. Пускането на пазара на възможен хардуерен артикул евентуално ще отнеме години.

OpenAI, SoftBank и LoveFrom отхвърлиха коментар.

Айв изигра централна роля в основаването на първия iPhone, който бе пуснат на пазара през 2007 година, поставяйки началото на нова епоха на персоналните устройства и давайки образ на разбирането ни за смарт телефоните – такива, каквито ги познаваме през днешния ден.

Обсъждането на нов вид AI устройство идва на фона на към този момент реализирана зрялост на пазара на смарт телефони. След като към този момент се намира в плато, мнозина в Силициевата котловина обмислят какво може да е идващото огромно устройство за потребителска електроника.

Някои заложиха на шлемовете за виртуална действителност Quest на Meta, други на интелигентните високоговорители като Echo на Amazon. Нищо до момента обаче не се е доближило до резултата на смарт телефоните, които съумяха да се трансфорат в най-обикновена движимост за милиарди хора по света.

За Айв натрапчивото държание на доста консуматори на смарт телефони се е трансформирал в паника. През 2018 година той съобщи пред Financial Times, че Apple има „ морална отговорност “ да смекчи непредвидените последствия от iPhone, като да вземем за пример пристрастяващите приложения, и съобщи, че лимитира времето, прекарано от децата си пред екрана.

Според хора, осведомени с метода му на мислене, планът с OpenAI дава опция да се сътвори метод на взаимоотношение с компютрите, който е по-малко подвластен от екраните.

Тази седмица OpenAI разгласи усъвършенствания на своя революционен чатбот ChatGPT, включващи благоприятни условия за ръководство на приложението посредством глас или посредством качване на изображение, които му разрешават да сърфира в интернет.

Във вторник Wall Street Journal заяви, че OpenAI, която е подкрепена от Microsoft с над 1 милиарда $, обмисля продажба на акции, което би оценило основаната в Сан Франциско компания на 90 милиарда $, утроявайки оценката ѝ за по-малко от година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР