Опасявам се, че пандемията ще се използва за политически цели

...
Опасявам се, че пандемията ще се използва за политически цели
Коментари Харесай

Д-р Момчил Баев: Сигналите, че новият щам на коронавируса е по-заразен, са притеснителни

Опасявам се, че пандемията ще се употребява за политически цели в целия политически набор у нас, а сигналите, че новият вариант на ковид е по-заразен, са притеснителни.
Това съобщи в предаването доктор Момчил Баев, лекар по обществена медицина и ръководство на опазването на здравето и фармацията, както и магистър по публично здраве. Той разяснява развиването на обстановката с у нас и се застъпи за тезата, че идните, оповестени с декрет на президента Румен Радев за 4 април, в действителност би трябвало да се проведат допустимо най-късно като дата, без да се нарушава законът.
" Става въпрос за втората или третата седица на месец май. Аз съм последовател на тази концепция, тъй като през май месец, първо, ще имаме по-широк имунизационен обхват; повече хора ще са приели имунизацията. Освен това ще е по-топло, ще се заобикалят затворените пространства, секционните комисии ще се проветряват по-често, хората с разнообразни компликации по-лесно биха стигнали в по-хубаво време до урните и така нататък ", изясни доктор Баев.
По отношение на новите варианти на ковид, доктор Баев уточни, че научната общественост продължава да събира информация за тях. Експертът изрази мнение, че предварителните данни демонстрират, че имунизациите работят и за новите варианти. " Това, което слушам да споделят и имунолозите, че хората, които са преболедували досегашно циркулиращия вариант на COVID-19, са предпазени и от новия. Притесняват ме обаче сигналите, че новият вариант е доста по-инфекциозен и визира по-млада възрастова група и че болестта може да протече по-тежко ", разяснява доктор Баев. 
Според лекаря при отварянето на всеки един бранш неизбежно ще има нарастване на новозаболелите и надлежно повишение на хоспитализациите. " Обществото ни е разединено и по този въпрос - едни хора желаят по-стриктни ограничения, други - желаят да приключим с тях дефинитивно ", съобщи лекар Баев.

Защо Европа и България закъсняват с имунизацията - целия диалог с доктор Момчил Баев гледайте във видеото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР