Опасно наркотично вещество на българския пазар. Фентанилът, предизвикал много смъртни

...
Опасно наркотично вещество на българския пазар. Фентанилът, предизвикал много смъртни
Коментари Харесай

„100 пъти по-активен от хероина“: Смъртоносен коктейл от наркотици се разпространява в България

Опасно наркотично вещество на българския пазар. Фентанилът, провокирал доста смъртни случаи измежду наркозависими в Северна Америка и Европа, е открит и във Варна. Държавата разгласи ограничения против разпространяването .

При използването на тази примес е доста по-вероятно да се получи предозиране, настояват специалистите

Полицията в града открива за първи път съществуването на фентанил на наркопазара при започване на лятото, а неотдавна са осъществени и първите арести на дилъри на високорисковото наркотично вещество. По данни от центрове за лекуване на зависимости зачестяват случаите на гибел при наркозависими след използването на хероин , подправен с фентанил, само че от полицията са безапелационни, че има единствено един доказан случай.

Първият публично прочут случай на разпространяване на новата рискова дрога е от предходната седмица, когато при акция на полицията във Варна в квартал „ Максуда “ са арестувани две дами - на 40 и на 53 години. Те са хванати в миг на договорка с над 200 гр. аналог на фентанил, алфа метилфентанил, както и сумата от над 50 000 лв., показват от ОДМВР-Варна.

Вече има най-малко 10 съдбовни случая на умряли след приложимост, твърди Павел Павлов

Токсиколозите също регистрират покачване на случаите с рисковата наркосмес.

„ Действително през последните години, месеци, се следи известно увеличение на честотата на видяните случай на остра интоксикация с фентанил “, споделя доцент Георги Бончев, завеждащ токсикохимична лаборатория в МБАЛ-Варна към ВМА.

„ Приготвя се доста елементарно в незаконните лаборатории и е 100 пъти по-активен от хероина. Хероинът се явява по-скъп “, изяснява проф. доктор Снежа Златева, н-к на клиника по токсикология в МБАЛ-Варна към ВМА.

Опасното вещество се назовава фентанил и замества хероина

От няколко години фентанилът се популяризира като зараза в Северна Америка и Европа, най-много поради ниската си цена. При използването на веществото обаче е доста по-вероятно да се получи свръхдоза.

„ Той доста мъчно се дозира, тъй като е доста мощен и може да се получи, подправен с хероин, кокаин или метамфетамини, едната доза съвсем да няма резултат, а другата доза да има гибелен резултат върху потребителя “, предизвестява Павел Павлов, началник на лечебен център.

Вижте и по какъв начин можете да разпознаете дрогиран човек

„ Те не знаят, че вътре има фентанил, продава се за по-скъпия хероин. В нанограми той провокира прекъсване на дишане. Когато спре дишането, даже да разполагат с антидота в едната ръка, стопират да дишат, три минути са значими “, споделя проф. доктор Снежа Златева, н-к на клиника по токсикология в МБАЛ-Варна към ВМА.

Заради съдбовните случаи страната разгласи ограничения против разпространяването.

„ Обсъдихме с Министерство на вътрешните работи министъра и сътворяваме координационен механизъм, чийто фокус ще бъде вносът, проведената престъпност и разпространяването на опиатите, тъй че да се опитваме да се преборим с този голям проблем “, сподели министър председателят Николай Денков. 

По данни на здравните управляващи множеството от случаите са били породени от синтетична дрога

По публични данни на полицията от април до момента има 9 смъртни случая на наркозависими във Варна. При два от тях експертизите към този момент са подготвени и не са посочили съществуването на фентанил. Резултатите от другите се чакат.

Снощи при акция на полицията във Варна са арестувани нови двама дилъри, само че измежду дрогата , открита при осъществените обиски, не участва фентанил.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР