Опашки се извиха след 9,30 часа пред секциите в ОУ

...
Опашки се извиха след 9,30 часа пред секциите в ОУ
Коментари Харесай

Луди опашки се извиха пред секциите в Кючук Париж

Опашки се извиха след 9,30 часа пред секциите в ОУ „ Димитър Талев” в регион „ Южен”, който е с най-вече поданици в Пловдив. По 7 – 8 души чакаха да им пристигна реда, макар че в доста от секциите в града са оборудвани с две машини.

Пълни са и коридорите на ОУ „ Стоян Михайловски”, което също се намира в Кючук Париж.

От секционните комисии изясняват, че повода за опашките е, че някои гласоподаватели, изключително възрастни, се затрудняват с машините. В секция № 53 в ОУ „ Димитър Талев”, пригодена за хора с увреждания, стара жена се видя в знамение, до момента в който налучка верните варианти, въпреки че програмата е налична. Най-малко 10 минути лиши гласуването, въпреки че членовете на СИК търпеливо обясняваха кои бутони да натиска.



За така наречената „ инвалидна” секция се обитава във физкултурен салон на първия етаж, има рампа, две машини, с цел да не се чака и пейки на случай, в случай че гласоподавател с увреждания желае да си почине.



„ Най-напред попълнят декларация за какво не гласоподават в секцията по изборните описи. Тя се ползва към протокола с резултатите от вота, с цел да няма подозрения, че стават злоупотреби”, изясни ръководителят на 53-та СИК Теодора Диманова.

В тази секция гласоподават и гласоподаватели без увреждания. Първият е дошъл още в 7 часа сутринта, по тъмна доба.

91-годишна жена беше докарана от внучка с кола.



Подпирайки се на проходилка, дамата героичен завладя пет стъпала към входа. „ Гласувам за разнообразие”, пошегува се дамата и съществено добави: „ Нито един път в живота не съм пропуснала избори. Това е наше право да избираме, за какво да го подценяваме?” В по-младите години е работила в БДЖ.

„ Искам да има устойчиво държавно управление с ясна стратегия, в това число за младите, с цел да имаме опция за реализация и да не търсим работа в чужбина. Тази обстановка в страната не ми харесва – няма парламент, нито сигурност”, разяснява Донатела. Тя е 21 години, само че е решила да гласоподава за първи път.Сподели, че въобще не се е затруднила при двата избора. „ Много е елементарно, става за една – две минути”, сподели момичето.

В секция № 59, пред която като по знамение нямаше чакащи, обобщиха, че младите се оправят съвършено, само че на някои възрастни би трябвало да се изяснява. Представителите на СИК нямат право да гледат екрана, нито да посочват имената и номера на претендентите.

Навсякъде, пред всички секции има мостри на бюлетините и изложение по какъв начин се гласоподава на машина. На гласоподавателите се оферират маски, в случай че са не запомнили, и дезинфектанти. Коридорите са заградени, с цел да се върви в два потока. Полиция пази реда.

Празни бяха сутринта коридорите в учебните заведения в „ Столипиново”, където и на предходните избори интензивността беше най-ниска спрямо другите квартали на Пловдив.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР