Опашка от стотици хора пред БНБ, които прекараха нощта пред

...
Опашка от стотици хора пред БНБ, които прекараха нощта пред
Коментари Харесай

Опашка от желаещи да си купят позлатена монета "Цар Калоян"


Опашка от стотици хора пред Българска народна банка, които прекараха нощта пред стълбите на постройката. Причината - стартирането в обращение на сребърна възпоменателна монета „ Цар Калоян “ с отчасти позлатяване.

Монетата е последната за тази година, а някои от искащите да я закупят чакаха с часове, без да знаят кой е цар Калоян. „ Тук съм за монетата “, споделя Даниел. Твърди, че знае „ доста неща за цар Калоян “, само че се усмихва и мълчи.

Часове след отварянето на гишетата монетата към този момент коства съвсем 4 пъти повече в съпоставяне със 114 лева сутринта. През 2022 година централната банка осъществя няколко юбилейни монети, а търговията с тях в онлайн уеб страниците продължава да пораства. Най-търсена през тази година се оказва тази на „ Паисий Хилендарски “. В банката е продавана за 3 750 лева В един от уеб страниците за търговия обаче цената ѝ сега е 10 000 лева

Иван Данов, секретар на софийското нумизматично сдружение, има в сбирката си над 210 разнообразни монети и приказва за далавера в търговията. „ Най-студената монета, по този начин я дефинирам аз, е с облика на. Януари месец, при минус 17 градуса съм седял 9 часа на опашка, навънка, с цел да се сдобия с тази монета. Имаше доста такива, които бяха довели платени хора, да им купят монети - това са така наречените спекуланти “, изяснява той.

Експертите регистрират засилено вложение в монети, като наклонността се дефинира от три фактора. „ Инфлацията, която е изключително висока през последните две-три години. Втората причина е тези нови благоприятни условия за търгуване, това са разнообразни групи, разнообразни платформи. На трето място това е самата политика на централната банка, която в последните години понамали излъчванията на монетите “, изяснява икономистът от „ ЕКИП “ Стоян Панчев. Оказва се обаче, че в случай че инфлацията продължи да пораства има възможност облагата от монети да спадне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР