Опасенията за евентуално нахлуване в Южна Армения са сериозни, особено

...
Опасенията за евентуално нахлуване в Южна Армения са сериозни, особено
Коментари Харесай

Победата на Азербайджан в Нагорни Карабах поражда опасения от нова война

Опасенията за вероятно навлизане в Южна Армения са съществени, изключително откакто Баку и преди е упорствал за кулоар към неговия ексклав от другата страна на Армения през по този начин наречения " Зангезурски кулоар " Азербайджанските публични лица изрично отхвърлят да имат такива проекти, само че съгласно дипломати до самото начало на еднодневната война е имало уверения от Баку, че няма да бъдат предприемани военни дейности в Карабах Русия към момента разполага с мироопазващи сили в Карабах, с които би могла предотврати война, само че бъдещето им в района в този момент е неразбираемо
Преди към месец богатата на нефт Азербайджан нанесе пагубен удар на дългогодишния си зложелател - отделилия се арменски анклав Нагорни Карабах, което докара до изселване на съвсем цялото му население. Само за 24 часа Баку пое контрола над района, осигурявайки бърза победа за президента Илхам Алиев. Но вместо да възвести нова епоха на мир, тонът на Баку накара прилежаща Армения да се опасява, че упоритостите на Алиев могат да станат по-големи, а спорът към момента не е завършил.

" Неведнъж сме казвали на Азербайджан: ти си победител, можеш да си позволиш да бъдеш милосърден ", разяснява пред Financial Times западен посланик. Според наблюдаващите обаче след военния успех на Баку не е последвало " риторично преустановяване на огъня " и не са подхванати значими стъпки за сдобряване на две народи, горчиво разграничени от десетилетия война.

Миналата седмица азербайджанският водач Алиев беше сниман да се разхожда по празните улици на Степанакерт, столицата на района, и демонстративно да тъпче знамето му. Победната му тирада беше фокусирана върху предишното и осмиваше карабахските водачи, които в този момент са в пандиза в Баку. " Върнахме се в нашите земи, възстановихме териториалната си целокупност... възстановихме достолепието си ", разгласи Алиев.
Реклама

Със своята светкавична атака Азербайджан пое цялостен надзор над земите, които се намират в интернационално приетите му граници, само че които повече от три десетилетия де факто бяха самостоятелни, защото етническото арменско население води и завоюва война за обособяване през 90-те години на ХХ век.

Азербайджанците считат, че справедливостта е възобновена. " Чакахме този миг от 30 години ", споделя майор Анар Кязимов, до момента в който преглежда бункера на върха на хълма, който бойците му са завзели единствено две седмици по-рано. Той сподели текстово известие, изпратено от неговото държавно управление до локални номера по време на офанзивата, в което арменците се приканват да не напущат. Но малко на брой се довериха на това обръщение. " Сега са останали единствено шепа арменци ", продължава Кязимов. Той е обиколил града, който арменците назовават Степанакерт, а азербайджанците - Ханкенди. Представители на английското издание не са били позволени да посетят обитаемото място.

Евакуиращите се бежанци поеха по единствения лъкатушен път от Карабах - този по Лачинския кулоар, който води към Южна Армения - тясна линия, притисната от две страни от Азербайджан. Жителите там се притесняват, че могат да бъдат идващите, като показват случаи от последните години, когато Баку е употребявал мощ, навлизайки в суверенна арменска територия. Да се има вяра ли на Баку Азербайджанските публични лица изрично отхвърлят да имат сходни проекти. " Нямаме никакви военни цели на територията на Армения ", декларират пред английското издание Хикмет Хаджиев, почитан консултант към държавното управление. " С връщането на Карабах ", споделя той, " Азербайджан е приключен. Той е цялостен и повсеместен. " Но сходни обещания за ценене на териториалната целокупност на Армения са били давани и в предишното, с цел да бъдат подкопани - последно с решението на Алиев в последния миг да пропусне мирните договаряния, водени с посредничеството на Европейски Съюз.
Нагорни Карабах беше изоставен от съвсем всички арменци. Реклама
" Искаме да им имаме вяра на думата, само че има и " само че ", сподели западният посланик. " Ако няма по-нататъшни военни цели ", отбелязва той, " за какво изпитваме такива компликации да съберем водачите? ".

Двама дипломати разясняват, че до самото начало на еднодневната война са получили уверения, че няма да бъдат предприемани военни дейности в Карабах. " Чувствахме се предадени и огорчени ", сподели един от тях. " Когато става въпрос за риск от по-нататъшни военни дейности, " рационалната позиция е да се доверяваме, само че да ревизираме ", добавя вторият.

Дори и Алиев да пренебрегне европейците, той в последна сметка ще се върне на масата за договаряния, в това число с съветско ходатайство, считат анализатори. Докато обичайно околните връзки на Армения с Русия се утежниха, Баку се стреми да резервира уравновесен метод, включващ както Русия, по този начин и Запада.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР