Опасенията отпреди седмица относно сериозната суша, ударила водещи страни производителки

...
Опасенията отпреди седмица относно сериозната суша, ударила водещи страни производителки
Коментари Харесай

Зърното пада на световните борси, у нас чупи рекорди

Опасенията отпреди седмица по отношение на сериозната суша, блъснала водещи страни производителки като Франция, Унгария и Румъния, не се оказаха по този начин съществени, както предвиждаха някои организации. Оптимизмът се усети най-много и с реализиращия се експорт на зърно от Украйна, който се " отпуши " преди дни. Това донесе сериозен спад в цените на множеството от зърнените договори по международните борсови пазари.

По данни на Софийската стокова борса през предходната седмица цената на пшеницата в Съединени американски щати поевтиня с 27 $, до 315 щ.д./т, а тази във Франция спадна с 29 евро, до 315 евро/т. В Украйна цената безусловно се срина със 100 $ - на 300 щ.д./т, дали поради потребност от реализация, или прекален оптимизъм, следва да се разбере. Руската пшеница слезе с минус 17 $, до 330 щ.д./т.

Цената на американската царевица също се намали с 3 $, до 299 щ.д./т, във Франция имаше минус 17.75 евро, до 317 евро/т, а в Русия смяната е нагоре с 10 $, до 325 щ.д./т. Цената на ечемика във Франция остана без смяна на 300 евро/т, в Русия минус 8 $ - 305 щ.д./т. Рапицата, която към този момент няколко седмици се движи синусоидално на Euronext, продължава съмненията, като в този момент загуби цели 56 евро - до равнища от 604 евро/т. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам доставка месец септември остава на 1550 щ.д./т, а тази на рафинираната захар също е надолу с 16.20 $, достигайки до 538.90 щ.д./т на борсата в Лондон.

 

Родната пшеница удари 750 лева./т

В подкръг „ Зърно “ на Софийската стокова борса котировките през седмицата са както следва: хлебна пшеница в огромни количества се търси на 580-637 лева./т, а предлагането седмици не мърда от 740-750 лева./т. Фуражна пшеница в огромни количества се търси на 615 лева./т. Предлагането на фуражен ечемик дава котировки на цена от 665 лева./т. Царевица се търси на 550 лева./т, само че оферти няма. Всички цени са без Данък добавена стойност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР