Опасен ли е участъкът около пешеходната пътека на улица Брезовско

...
Опасен ли е участъкът около пешеходната пътека на улица Брезовско
Коментари Харесай

Опасната пешеходна пътека на Брезовско шосе- де юре има “легнал полицай“, но дефакто - не

Опасен ли е секторът към пешеходната пътека на улица „ Брезовско шосе ” след ремонта и полагането на новата пътна настилка? Отговорът на пловдивчани е категорично- Да! Според тях нарушаванията, които водят до рисковото придвижване на въпросното място са извънредно доста след ремонта, само че ограничения за това не са взети. Новата начертана „ забра ”, намираща се тъкмо пред хотел „ Premier ”, заплашва живота на десетки пешеходци, а на 11-ти юли точно на нея 13-годишната Габриела почина, откакто бе блъсната с майка си от 53-годишна шофьорка с едногодишен стаж.
Прочетете още

Проверка на TrafficNews откри, че преди да стартира ремонтът в този сектор, пешеходната пътека е била начертана върху " лежащ служител на реда ", който е ограничавал скоростта на водачите. Сега обаче той е отстранен, а повода не е ясна. Това не е единственото рисково нарушаване към ремонтирания сектор. Репортер на медията ни снима, изглеждащата сега обстановка на улицата в Северен. Оказва се, че отвесната маркировка, която следва да предизвестява за ограничаване на скоростта и за пешеходна пътека, не дава отговор на ситуацията на пътя. Някои от знаците са позиционирани по-скоро към ходещите по тротоара, а не към водачите.





От фотосите се вижда подложен пътен знак „ Изкуствени неравности по платното за придвижване “ , такива обаче няма, а знакът към момента участва в организацията на придвижването. Под него се намира знак " Забранено е придвижване със скорост, по-висока от означената " - 30 км, той изненадващо е позициониран на 50 см от плочките и мъчно може да се забележи от преминаващите коли, изключително в случай че някой пешеходец в този миг мине през него и го закрие с тялото си.

Всеки ръководещ МПС е наясно с разпоредбите за придвижване по пътищата и знае, че при доближаване на зебра се употребява пътен знак Д17, с цел да се алармира за нея. Той се слага и в лявата страна на платното за придвижване. При липса на видимост е допустимо да бъде инсталиран и над пътното платно. Такъв обаче на пешеходната пътека на улица „ Брезовско шосе ” не може да бъде забелязан тъй като същия е извърнат от едната страна към близкото пазарче, а от другата- към хотела. Отново не е ясно за какво, а може би е по-важно да се алармира на ходещите по тротоара, а не на водачите на коли? Забелязва се още, че под погрешно обърнатите знаци има още веднъж сложено предизвестие „ Изкуствени неравности по платното за придвижване “, които явно липсват.

Живеещи в квартала описват, че мястото е рисково, а проблемите се коренят повече от месец. По думите им, преди ремонта всичко е било обикновено тъй като неравността е била забележителна за попречване на рискови произшествия. Знакът за пешеходна пътека също е значим и даже е светел, с цел да се вижда от по-далечно разстояние, още веднъж за ограничаване на скоростта. За тях секторът за придвижване е пуснат без да дава отговор на условията. Все още пътят няма публикуван акт 16 и е с краткотрайна организация на придвижването.

И тук идва значимият въпрос- Дали в случай че учатъкът бе пуснат за придвижване, откакто всичко е обезопасено,  13-годишното момиче можеше да бъде живо?

„ Ако ще оставят „ зебрата ” без „ лежащ служител на реда ” би трябвало да има островче или светофар на това място. Без тези ограничения излагат на риск живота на още доста пешеходци. Инцидентът, който стана беше отблъскващ. Това трябва  да е индикатор, че мястото е рисково и е нужно да се обезопаси по някакъв метод, с цел да няма повече жертви на пътя ”, настояват още пловдивчани.

Кой и по кое време ще поеме отговорност за създаване още веднъж на повдигнатата пешеходна пътека? Защо това не се е случило още при новото асфалтиране? Кой и по кое време ще обърне внимание на изчезналите, изкривените и завъртени знаци? Кой и по кое време ще възвърне ограничаващите колчета в междинната разграничителна линия? Въпроси, на които жителите нямат отговор, само че желаят да получат подобен. Живеещи в региона, а и освен, към този момент провеждат кротичък митинг под надпис - Аз желая да пребивавам! А ти? Протестиращите ще се съберат в събота от 9:00ч сутринта на мястото, където се случи тежкият случай, с цел да изкажат недоволоството си по отношение на рисковия и недовършен сектор.

 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР