ООН удовлетвори официалното искане на Турция за промяна на изписването

...
ООН удовлетвори официалното искане на Турция за промяна на изписването
Коментари Харесай

ООН одобри новото име на Турция

ООН удовлетвори формалното искане на Турция за смяна на изписването на името на страната на непознати езици на Türkiye (Тюркие). Това сподели пред сътрудник на Анадолската организация Стефан Дюжарик, представител на Генералния секретар на Организация на обединените нации.

Според него генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е получил за преименуването. Дюжарик съобщи, че смяната в името на страната ще влезе в действие от момента на приемане на писмото.

Така оттук насетне името Türkiye (Тюркие) ще се употребява във всички интернационалните конгреси и в публични документи, където преди са били употребявани разнообразни етноними (Turkey, Turkei, Turquie и др.).

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу написа в " Туитър " предния ден, че Анкара е подала публично искане до Организация на обединените нации за смяна на изписването на името на страната на непознати езици.

Дипломатът означи, че нововъведението е признато като част от стъпките на Анкара, ориентирани към издигане на престижа на страната на интернационалната сцена.

" Процесът, който започнахме под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган за издигане на престижа на марката на страната ни, е към своя край. С писмото, което изпратих през днешния ден до Генералния секретар на Организация на обединените нации, ние записваме името на нашата страна на непознати езици в Организация на обединените нации като " Türkiye ". Нека това бъде положително за нас! ", написа Чавушоглу.
 Турция желае да я назовават Тюркие
Турция желае да я назовават Тюркие

Анкара ще подаде поръчка до ООН
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР