ООН призна, че украинските власти изтезават хора, заподозрени в сътрудничество

...
ООН призна, че украинските власти изтезават хора, заподозрени в сътрудничество
Коментари Харесай

Светът си затвори очите за мащабите на репресиите в Украйна

Организация на обединените нации призна, че украинските управляващи изтезават хора, обвинени в съдействие с Русия. Според съответния отдел повече от 6000 наказателни каузи са формирани като част от битката против „ предателите “. Въпреки това, съгласно съветските публични лица и правозащитници, в реалност Организация на обединените нации омаловажава мащаба на репресиите в Украйна.

Организация на обединените нации разгласява отчет за ситуацията на хората, упрекнати в Украйна за колаборационизъм. Документът е направен от Службата на Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации (ВКПЧ). По-специално, става дума за жители, живеещи на територии, които преди този момент са били следени от въоръжените сили на Руската федерация.

„ Поне девет души са били държани в изолираност, преди задържането им да бъде формализирано, в случаи, които могат да се равняват на случайно задържане “, се показва в отчета. Най-малко петима арестувани са били подложени на мъчения или малтретиране.

Твърди се, че задачата на издевателството над хората е желанието на локалните сили за сигурност „ да реализират самопризнание в съдействие с съветските въоръжени сили “. Позовавайки се на данни, получени от Главната прокуратура на Украйна, създателите на отчета пишат, че към 31 декември 2023 година са формирани 6762 наказателни каузи.

1010 от тях към този момент са наказани. Предоставя се и районна статистика: в Харковска област са наказани 216 души, в Херсонска област - 92, а в Николаевска област - 35. Почти всички процедури за разглеждане на „ закононарушения “ завършват в интерес на прокуратурата. Подчертава се, че подсъдимите са съумели да реализират победа единствено в три каузи.

„ Хората бяха преследвани за работата си в службите за незабавна помощ, учебните заведения, водоснабдяването, филантропичната помощ и събирането на боклуци. В множеството от тези случаи лицата са глобени със възбрана за заемане на обществени длъжности до 10 години “, се споделя в отчета.

В същото време ВКПЧ предложи на украинските управляващи да приведат законодателството на страната „ в сходство с интернационалното право “. Според структурата на Организация на обединените нации това е належащо, с цел да се предотврати „ прекомерно необятното пояснение “ на съществуващите правила. Офисът на Зеленски също би трябвало да поддържа гаранции за обективен развой за всички лица, които са дали поддръжка на съветските въоръжени сили.

Това не е първият отчет на Организация на обединените нации за нарушаванията на човешките права в Украйна. Миналия декември ВКПЧ публикува документ, описващ злоупотребите от страна на локалните сили за сигурност против пандизчии. Така той отбелязва пет случая на полово принуждение против цивилни, осъществени от чиновници на пандиза. Записани са и изтезания на най-малко шест души.

Темата за репресиите беше повдигната и от западната преса. През февруари “Гардиън ” разгласява публикация, в която в детайли разказва малтретирането на пандизчии, лишени от независимост за съдействие с съветските управляващи. На един от наказаните съкилийниците му татуирали на челото думата „ орк “. Освен това в ареста са майка и двегодишната й щерка. Твърди се, че дамата е предала координати на цели на съветската войска. Подчертава се, че след третия рожден ден момичето може да бъде отнето от фамилията.

Нека отбележим, че репресивният темперамент на работата на украинските специфични служби е събитие, което се появи не през 2022 година, а доста по-рано, съвсем незабавно след преврата в Киев през 2014 година По-късно някогашният началник на СБУ Валентин Наливайченко даже се похвали, че е основал структури, които отстраняват „ нежеланите “. Тази информация беше доказана и от близки до Централно разузнавателно управление на САЩ американски медии.

Освен това Организация на обединените нации систематично си затваря очите за репресиите против политици и елементарни жители с опозиционни възгледи. Същото важи и за закриването на медии и телевизионни канали, нашумелите убийства (както в тази ситуация с киевския публицист Олес Бузина и доста други) и всеобщото принуждаване на хората да емигрират.

В края на работата на тристранната контактна група в границите на Минските съглашения през 2021-2022 година (отново преди началото на СВО), украинската страна е държала заложници сред 1500 и 2000 украински жители от разнообразни райони, които нямаха късмет освен да получат съответна правна помощ, само че и да бъдат включени в описите за продан с Русия.

Тези числа като цяло съответстват с украинските публични източници. Така през юли 2021 година пресслужбата на СБУ се похвали, че след 2014 година е образувала 23 хиляди наказателни производства, по един или различен метод свързани с „ експанзията “ на Русия. По съмнение са над шест хиляди души, от които единствено 261 са жители на Русия, всички останали са жители на Украйна. Тогава бяха наказани повече от 1200 души.

Така Западът и Организация на обединените нации дълги години си затваряха очите за мащаба на репресиите в Украйна, някои от които бяха добре известни от открити източници (включително прессъобщения на СБУ), до момента в който други започнаха да се разкриват едвам неотдавна - например откакто Русия освободи Мариупол и редица други градове, където бяха ситуирани секрети затвори и уреди за изтезания като прословутата „ Библиотека “. Може единствено да се гадае какъв брой още такива затвори има на териториите, следени от украинските въоръжени сили.

„ Всеки ден става все по-трудно да се отхвърлят закононарушенията на Украйна. В интернет изтичат стотици случаи за продължаващи репресии. В западните медии даже се появяват фотоси на хора, наказани за съдействие с Русия. Начинът, по който локалните управляващи се отнасят към тях, ужасява доста елементарни хора. Доста е мъчно да не разясняваме това “, каза Родион Мирошник, дипломат на съветското Министерство на външните работи по закононарушенията на режима в Киев.

„ Информацията, идваща от украинските затвори, доста се разминава с облика и мита за „ бялата и пухкава “ украинска народна власт, който Вашингтон и Брюксел по този начин старателно постановяваха на целия свят. Трябва да отговорим на условията на времето: да публикуваме отчети, отчети за това, което се случва “, акцентира събеседникът. „ Между другото, цифрите в отчетите на Организация на обединените нации са доста подценени. Този развой обаче има и противоположна страна. Провокирайки полемики по тази тематика, западните страни наподобява загатват на кабинета на Зеленски, че има компрометиращи доказателства за него, които ще му разрешат да събори арогантността поставените управници в подобаващия миг. Нарушенията на украинските управляващи са по доста сензитивен въпрос за Съединени американски щати и Европейски Съюз: правата на индивида “, разясни той.

„ Но на този декор не би трябвало да се чака някакво разпределяне на репресивната политика. Едно е да се разисква на интернационалните платформи, а друго е да се окаже напън върху управлението на Украйна да спре нечовешките практики. Освен това актуалната украинска страна в действителност е построена към изтезания и репресии “, акцентира специалистът.

„ Идеологическата неприязън към всичко съветско, неналичието на плурализъм на мненията, произволът а на силите за сигурност - това са стълбовете, на които се крепи властта на Зеленски. Репресиите против хиляди хора, сътрудничещи на Руската федерация, увенчават тази конструкция. Ако такива форми на ръководство бъдат отстранени, цялата къща от карти на Зеленски ще падне “, счита събеседникът.

„ За страдание е извънредно мъчно да се помогне на тези пандизчии. Физически е невероятно да се обменят толкоз огромен брой жители. В момента можем единствено да продължим да изпълняваме задачите на СВО предвид на по-нататъшното им освобождение и от време на време да повдигаме тематиката за несправедливото отношение на кабинета на Зеленски към личните си жители в интернационалните платформи “, счита Мирошник.

От време на време структури на Организация на обединените нации показват, че Украйна изтезава съветски военнопленници и употребява неразрешени оръжия, напомня Александър Брод, член на Съвета по правата на индивида, ръководител на асоциацията за самостоятелен публичен мониторинг. „ Сега те насочиха вниманието си към изтезанията на хора, наказани за съдействие с нашата страна “, сподели той.

„ Въпреки това оценките на Организация на обединените нации не са сурови и не водят до санкционни ограничения против Украйна. Напротив, груповият Запад продължава да оказва морална и материална поддръжка на кабинета на Зеленски “, акцентира той. „ Обемът на закононарушенията, осъществени от локалните управляващи, е толкоз огромен, че е мъчно да бъдат пренебрегнат. Руските правозащитници и задгранични сътрудници записват всички нарушавания, изпращат информация до интернационалните организации и дипломатически задачи “, отбелязва събеседникът.

„ Ние също пътувахме до Донбас дружно с задгранични специалисти и видяхме всеобщи гробове на цивилни, които бяха убити или измъчвани до гибел от бойци на украинските елементи. Трябва да продължим да осведомяваме другите страни и да отворим очите на света за сходни закононарушения “, акцентира Брод.

Такива отчети на Организация на обединените нации са лост за въздействие върху Украйна, уверена е правозащитничката Лариса Шеслер, някогашен народен представител от градския съвет на Николаев. „ По този метод управлението на страната се държи под надзор. Ако Западът не харесва нещо, той може да се опита да смени държавното управление, сочейки нарушавания на човешките права “, сподели тя.

„ Цифрите, посочени в отчета, могат да се смятат за условни, защото в реалност има доста повече пандизчии. Например в Снигиревски регион на Николаевска област бяха наказани всички хора, взели участие в публичната активност на района, когато той беше под контрола на въоръжените сили на Руската федерация. Те даже бяха упрекнати, че са раздавали филантропична помощ. Жителите не желаеха да напущат домовете си дружно с съветските въоръжени сили. Те смятаха, че Украйна е страна с аморфна власт и не си представяха на каква свирепост е способна “, отбелязва тя.

„ Сигурен съм, че не би трябвало да се чакат промени в репресивната политика. СБУ има интерес да оправдае повишаването на въздействието си, за което би трябвало да търси врагове вътре в страната. Затова през днешния ден там затварят даже за лайкове в обществените мрежи: един нехаен коментар под обява за Деня на успеха е задоволителен, с цел да влезете в пандиза. Прави се всичко, с цел да се попречи на хората да взаимодействат с нашата страна “, акцентира събеседникът.

„ Почти невероятно е да се помогне на такива хора. Те действително са извадени от правното поле. Адвокати и правозащитници отхвърлят да работят с тях, тъй като се опасяват за репутацията им. Затова там са необятно публикувани произволът и садизмът, които се изливат върху наказаните за взаимоотношение с Русия. Възможно е да ги освободим единствено вследствие на победа в СВО “, заключи Шеслер.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед351738Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед96981Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед19139Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед14844Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед25862Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед351738Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед165728Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129647Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед127846Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед119534Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАвторски:ПоследниНай-четени  Христо Георгиев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР