Онова, което трябва да направим, е да осигурим ясна регулаторна

...
Онова, което трябва да направим, е да осигурим ясна регулаторна
Коментари Харесай

 Екоминистърът: Зелената енергия е неизбежната посока на икономическото развитие

„ Онова, което би трябвало да създадем, е да осигурим ясна регулаторна среда, посредством която да се привлекат новите вложения “ – по този начин министърът на околната среда и водите очерта посоката на зеления преход в страната на конференцията " Правителството среща бизнеса " на вестник „ Капитал “, която за 17-а поредна година събра на едно място основни представители на изпълнителната власт и висшия мениджмънт на най-големите компании, които работят в България, с цел да показват и обсъдят своите визии за възстановяване на капиталовия климат и конкурентоспособността на страната, оповестяват от екоминистерството.

В тематиката " България и Зеления преход: Предизвикателства и визия на държавното управление " пред публика от 250 присъстващи в залата, както и необятна аудитория онлайн, министър дружно със заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов показаха вероятностите на зелената договорка и връзката сред климатични цели и икономическо развиване.

Общественият разговор неправилно се концентрира върху това, дали ще затворим въглищните централи, или няма да ги затворим – изрази мнение министърът на околната среда и водите. „ Именно пазарните фактори ще решат по какъв начин ще се свие това произвеждане. Много значимо е да осъзнаем и да управляваме този развой и посоката, в която се движим. Защото ние се движим към въглеродна индиферентност, без значение какво се разяснява в обществените медии и дали някой показва съмнение към институциите в България.  На световно ниво идват нови технологии – слънце и вятър, които изместват старите технологии и ги побеждават на пазара “, сподели по време на полемиката.



Като действително и доста огромно достижение той оцени обстоятелството, че още със започването на своята работа държавното управление се опълчи на фрагментирането на района на Маришкия басейн, с цел да бъде той непокътнат като добра капиталова дестинация.

На въпрос, не губим ли фокуса от цялата концепция за зеления преход, като концентрираме вниманието си единствено върху съответни проблеми като работата на миньорите, министър Попов посочи, че в процеса на прехода към зелена сила ще се отворят няколко хиляди работни места, „ които са не просто обезпечени, те са неизбежни “. В същото време на световно равнище зелената сила притегля интереса на вложителите и това е неизбежната посока на икономическото развиване: „ Ние можем да забележим по какъв начин капиталовият интерес нараства, когато обявим една индустриална зона, както Пловдивската, за въглеродно неутрална, тъй като всяка промишленост, всяка интернационална компания е високо ангажирана с въглеродния си отпечатък, поради световните условия за въглеродна индиферентност, които стават все по-строги “, посочи в умозаключение министър.

В конференцията „ Правителството среща бизнеса “ взеха присъединяване и министър председателят акад., външният министър Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова, министрите на нововъведенията, на стопанската система Богдан Богданов, зам.-министърът на финансите Георги Клисурски, политологът Иван Кръстев, проф. Люк ван Гуул и проф. Мартин Вечев от българския институт за изкуствен интелект INSAIT и други
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР