Онлайн търговецът Amazon се сблъска с европейския антимонополен регулатор(снимка: CC0

...
Онлайн търговецът Amazon се сблъска с европейския антимонополен регулатор(снимка: CC0
Коментари Харесай

ЕС обвинява Amazon в потискане на малките търговци


Онлайн търговецът Amazon се сблъска с европейския антимонополен регулатор
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз упрекна Amazon, че разрушава конкуренцията в търговията на дребно. Американската компания употребила своите размери , мощ и данни, с цел да завоюва непочтено преимущество пред по-малките търговци, които продават на нейната онлайн платформа.

Атаката на Маргрете Вестагер, отговорникът по въпросите на конкуренцията в Европейски Съюз, против софтуерния колос от Съединени американски щати идва в миг, когато пандемията COVID-19 ускори в международната стопанска система, откакто онлайн продажбите скочиха в изискванията на локдаун.

Европейската комисия проверява позицията на Amazon като пазар за търговците на дребно и в същото време техен съперник, заяви. Компанията се сблъсква с надзор и в Съединените щати за хипотетично малтретиране на продавачите, както и за нейната двойна роля на пазара.

Регулаторът на Европейски Съюз е проучил по какъв начин Amazon събира данни за съперници, които продават на нейната платформа, предлагайки всичко – от електроника и играчки до храни и кухненски съдове. В отчета се споделя, че Amazon употребява тази сензитивна информация, показваща какво е известно и какво не е, с цел да насочи по-добре личните си артикули.

Използването на тези данни разрешава на Amazon да се концентрира върху продажбата на най-търсените артикули, да и да лимитира способността им да порастват, съобщи на конференция европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Вестагер, която има репутацията на един от най-строгите антитръстови реализатори в света, упорства регулаторите да подсигуряват, че платформи с двойна роля и пазарна мощност като Amazon не нарушават конкуренцията.
още по тематиката
Amazon не е съгласна с изказванията на Европейски Съюз, като акцентира, че съставлява по-малко от 1% от световния пазар на търговия дребно и, че има по-големи търговци от нея във всяка страна, в която оперира.

По-рано тази година антитръстов отчет на Конгреса на Съединени американски щати за хипотетичната корист с пазарна мощност от Amazon също повдигна опасенията, подчертани от Европейски Съюз, и евентуално ще повлияе на делото, което американските регулатори водят против компанията.

Американският представител Дейвид Сицилин, демократ и най-хубавия антипонополен законодател в Парламента, приветства Европейски Съюз и прикани Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати да предприеме сходни дейности. „ Както установихме в границите на 16-месечно двустранно следствие, над продавачите в своята платформа ”, сподели Сицилин.

Обвиненията в Европейски Съюз са най-новият образец за това по какъв начин антипомонолните органи по целия свят, водени от Европа, се борят с провокациите на – компании, постигнали владичество в своите области и с големи масиви от потребителски данни.

Окончателното решение на Европейски Съюз може да пристигна идната година. Amazon рискува санкция до 10% от световния си оборот, в случай че бъде приета за отговорна за нарушение на антитръстовите правила. Въпреки това компанията може да избегне солидно, като предложи споразумяване на разногласието.

Европейският орган за защита на конкуренцията проверява Amazon от юли предходната година, откакто конкурентни търговци се оплакаха от компанията. Регулаторът съобщи, че таксите са свързани с активността на и Германия, двата най-големи пазара в Европа, където компанията е преобладаващият състезател.

Случаят се концентрира върху потреблението на търговски данни от платформата на Amazon. Вестагер споделя, че нейните чиновници са наблюдавали 80 милиона транзакции и са прегледали 100 милиона продукта на платформата на Amazon, с цел да изяснят случая.

Във вторник Европейската комисия стартира ново следствие на Amazon по отношение на вероятното преференциално отнасяне на личните ѝ предложения на дребно и  тези на продавачите в платформата, които употребяват услугите за логистика и доставка на Amazon.

„ Правилата не би трябвало изкуствено да облагодетелстват личните предложения на Amazon за продажба на дребно или да се възползват от офертите на търговците на дребно, употребяващи услугите за логистика и доставка на Amazon ”, сподели Вестагер, базирайки се на значимостта на, област, придобила огромно значение с пандемията COVID-19.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР