Онлайн супермаркетът Shop.gladen.bg стратира през май като нов играч на

...
Онлайн супермаркетът Shop.gladen.bg стратира през май като нов играч на
Коментари Харесай

Онлайн търговията по време на пандемия - как се развива пазарът и какво се търси най-много?

Онлайн супермаркетът Shop.gladen.bg стратира през май като нов състезател на онлайн пазара на хранителни артикули. Платформата се развива по-бързо от предстоящото. Забелязва се и фрапантен растеж на продажбите от края на септември досега, след повишаването на броя инфектирани и карантинирани.

" Още преди пандемията преглеждахме разновидности да навлезем с други сегменти в онлайн търговията за диверсифициране на приходите, защото рекламния пазар е релативно стеснен в България. Имаме някакъв опит в този бранш, въпреки и в различен сегмент ", споделя Иво Апостолов, управител на онлайн супермаркета пред Bloomberg.

По думите му бързото пускане на плана е частично с помощта на пандемията. " Плановете ни бяха да стартираме сходно нещо, само че Covid ни накара да го създадем по-бързо ", съобщи той.

Какво предлага онлайн супермаркетът?

Чрез платформата може да се поръча всичко от сферата на питателните артикули - от сирена, мляко месо, плодове, до домашни използва и артикули за дома. " Предлагаме и продукти като играчки, книги, само че главният фокус е върху храните ", споделя той.

Какво се търси най-вече от потребителите?

По думите на Апостолов най-желаните артикули сега са плодове и зеленчуци и обичайни артикули като млечните, салами, артикули за дома, омекотители, пасти за зъби, тоалетна хартия и така нататък

" Имаме огромно многообразие на артикули, които могат да бъдат открити даже във физическите магазини у нас, което е преимущество за нас пред физическите магазини и другите онлайн съперници. Специфичните марки, които предлагаме са измежду топ закупуваните на пазара при нас ", казава Апостолов.

При насипните артикули има известно ограничаване във връзка с количествата. Онлайн не се оферират толкоз дребни разфасовки като 100 грама, да вземем за пример.

Безопасна доставка

По думите на Апостолов чиновниците наложително употребяват защитни средства като маски и ръкавици. Дезинфекцията е постоянна, а заплащането онлайн обезпечава спомагателна сигурност като контакт не е необходим и стоките се оставят пред вратата.

Конкуренцията на онлайн пазара

Възможно е по време на пандемията някои от онлайн търговците да отпаднат от пазара.

" Това наподобява елементарен бизнес, само че той е в доста по-малка степен онлайн, в сравнение с офлайн. При него главните провокации са свързани с поддръжка на наличност, логистика, дистрибуция. Ако нямаш задоволително наличност на артикули, коли и хора, с които се правят доставките, е мъчно да се оцелее на този пазар. Маржовете са ниски, което води до още по- огромен напън върху участниците на пазара да разчитат на по-големи обороти ", съобщи Апостолов.

Ще има промени на пазара като някои играчи ще отпаднат, само че ще се появят други.

" Особено забавен е моделът, в който е значимо дали в действителност търговецът се пробва да се нарежда на този пазар или се пробва да направи добър кратковременен оборот поради нарасналото търсене - огромна част от играчите имат цел за бърза облага ".

Ще се резервира ли онлайн моделът на извършване на покупки след края на пандемията?

По думите на Апостолов моделът ще се разбъркан. " Ще има набор от хора, които ще открият удобствата на онлайн извършването на покупки и ще продължат да го употребяват. Ще има и други, които ще желаят да пипнат стоките и те евентуално ще се върнат в магазините. Онлайн пазарът сигурно ще нарасне, само че няма да задържи новата, следени по време на пандемията ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР