Онлайн платформите са чувствителни към регулации, които ограничават тяхната пазарна

...
Коментари Харесай

Заплахите на Meta, че напуска Европа, удариха на камък


Онлайн платформите са чувствителни към регулации, които лимитират тяхната пазарна мощ
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta, до неотдавна известна като Фейсбук, завладя заглавията предходната седмица – този път със „ опасност ” да изтегли услугите си от Европа. С документи до Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати компанията осведоми, че „ евентуално ” ще изтегли Фейсбук и Instagram от района, в случай че не бъде реализирана нова трансатлантическа рамка за трансфер на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Заплахата е отправена в отговор на споразуменията сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на отбраната на данните, неприкосновеността на персоналния живот и правосъдните решения към тях. Наскоро съдът на Европейска общност анулира тези съглашения, защото откри, че американските закони не оферират задоволително гаранции за отбрана на данните, с цел да дават отговор на европейските стандарти. Това на процедура прави нелегално щатските компании да събират данни за европейски жители и да ги трансферират в Съединени американски щати за разбор и продажба на рекламодатели.

Не за първи път Meta насочва закани да напусне съответен пазар. Миналата година компанията краткотрайно блокира хората и издателите в Австралия. Не е и единствената компания от „ огромните ” в технологиите, заплашвала да се отдръпне от даден пазар.
още по темата
Различното този път обаче е това, че Meta даде на заден ход от мненията си. В обява в блога компанията съобщи, че „ безусловно не заплашва да напусне Европа ”.

„ Meta не желае и не „ заплашва ” да напусне Европа и всяко изказване, че го вършим, просто не е правилно. Подобно на 70 други компании от Европейски Съюз и Съединени американски щати, ние идентифицираме бизнес-риск, произлизащ от несигурността към интернационалния трансфер на данни ”, сподели Маркус Райниш, вицепрезидент по обществената политика на Meta Европа, представен от.

Опитите на огромния капитал да изнудва страни и райони не е оригиналност. Това е правено и от петролните компании, и от химическите компании – изобщо от огромните промишлености. Винаги тези корпорации са протестирали против въвеждането на по-строги регулации, които лимитират тяхната пазарна мощ.

В случая отдръпването би било много мъчно решение по няколко аргументи.

Мрежови резултати

Компаниите за цифрови платформи са неповторими с това, че са мощно подвластни от мрежовите резултати, споделя Роб Никълс, доцент и специалист по политиките на конкуренция в Университета на Нов Южен Уелс.

„ Amazon, Apple, Фейсбук, Гугъл, Microsoft – всички те разчитат на мрежови резултати. Премахването на части от мрежата… за тях било по-вредно, в сравнение с в случай че бяха просто производители, преместващи мощностите си на място с по-ниска цена, по-ниска регулаторна тежест. Различно е ”, счита Никълс.

Например, в случай че платформата на Meta спре да работи в Европа, то всички хора в Съединени американски щати, Канада и Австралия, които имат родственици в Европа, най-вероятно ще мигрират към друга платформа за онлайн другарство, въпреки да имат достъп до WhatsApp или месинджъра на Фейсбук. С други думи, отказвайки се от един пазар, тя може да загуби позиции и на други пазари.

Според Никълс, същинският темперамент на бизнеса на Meta значи, че опасността е много „ куха ”.

Потребителска база

Това е възходящ проблем за Meta, който компанията разкри по време на конферентната си презентация за резултатите през четвъртото тримесечие: броят на ежедневните дейни консуматори е намалял с 500 000. Ако спадът е началото на цялостна наклонност, това е забележителен удар за корпорацията.

Възможно е това да има връзка с ребрандирането на компанията, с оповестяването на нейните планове за основаване на цифрова валута, които се провалиха, или друга причина. Така или другояче тъкмо в този момент Meta не желае да губи повече консуматори.

Нарастваща конкуренция

Третата страна на казуса е възходящата конкуренция за привличане на вниманието на хората, изключително от страна на TikTok. По време на конференция за резултатите за Q4 създателят и основен изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг сподели, че хората имат повече избор за това по какъв начин прекарват времето си онлайн, в сравнение с когато и да било до момента.

„ Приложения като TikTok се разрастват доста бързо ”, призна Зукърбърг. Той дефинира като неповторимо това, че TikTok към този момент е доста огромен съперник „ и също по този начин продължава да пораства с много бързи темпове ”.

От позиция на приходите от реклами това е съществено самопризнание. Въпреки че TikTok не е обществена мрежа, платформата за къси видеоклипове се оправя добре, с цел да се конкурира с платформите на Meta в тази област.

Или-или

Връщайки се към опасността на Meta да напусне Европа предходната седмица, в случай че Европейски Съюз и Съединени американски щати не съумеят да реализират до взаимно задоволително решение за рамка за прехвърлянето на данни, Фейсбук реалистично има две благоприятни условия.

Първата е изтеглянето на част от услугите от Европейски Съюз. Предвид всичко, казано дотук, това не е прелъстителен вид. Още повече като се има поради, че за последното тримесечие съвсем 25% от рекламните доходи на компанията идват от Европа.

Другата опция би била Meta да промени своите бизнес-процеси, с цел да се съобрази със съответните разпоредби на Европейския съд и Общия правилник за отбрана на данните. Тази алтернатива обаче а скъпа, защото би наложила на Meta да се „ настани ” в огромни и обособени центрове за данни някъде в Европа.

Без закани

Какво ще реши Meta – не е ясно, само че това, което наподобява видно, е че държавните управления към този момент не поддават на натиска на огромните софтуерни компании, както преди. Миналата сряда френският финансов министър Бруно льо Мер сподели, че нищо трагично няма да се случи, в случай че Meta изтегли платформите си от Европа. „ Мога да потвърдя, че животът е доста добър без Фейсбук и че бихме живели доста добре без Фейсбук ”, сподели той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР