Онкоболна пациентка от столицата не може да се яви за

...
Онкоболна пациентка от столицата не може да се яви за
Коментари Харесай

Онкоболна пациентка не може да бъде орперирана заради липса на направления за специалисти

Онкоболна пациентка от столицата не може да се яви за интервенция за рак на дебелото черво при започване на октомври, тъй като персоналният и доктор е приключил направленията за експерти още при започване на септември. Тези проучвания при трима експерти ги изисква болничното заведение, където дамата е избрала да се оперира. И болничното заведение също не предлага разновидности на пациентката. На нашето питане Здравната каса отговори, че според Рамковия контракт лечебните заведения, които лекуват онкоболни следва да обезпечат комплексност на лекуването.

Освен проблема с неналичието на нужните три посоки 72-годишната онкоболна София Цонева би трябвало да позволи въпроса бързо и тъй като към този момент е провела лъчелечение на тумора и интервенцията не може да се отсрочва за друга дата. Преди да чуем обяснението на персоналният и доктор доктор Иван Николов от 6 ДКЦ в София, сестра и Елена Михайлова с учудване споделя по какъв начин се стига до закъснение на лекуването на онкоболен:

„ Сестра ми е онкологично болна със злокачествено заболяване и би трябвало да й се направи интервенция на ректума. Преди интервенцията се предприехме 25-дневно лъчелечение за понижаване на самия израстък. След което ни споделиха, че би трябвало да постъпим на болница на 1 октомври за интервенция като преди този момент създадем редица проучвания. Най-напред би трябвало да минем на кардиолог, който да й смени медикаментите. Трябва да минем и на други двама експерти по отношение на диабета, който има. Искат проучване и за алергия. Освен това би трябвало да дадем бележки за две банки кръв и с всичко това има и още условия, с цел да постъпи в болница на 1 октомври. Отидохме при персоналния доктор за направление. Тя отиде сама на 4 септември, при което доктор Николов й споделя, че няма направление. На 5-ти отидох аз и желаех същото, само че реакцията беше същата. “

Личният доктор на пациентката доктор Иван Николов от 6 ДКЦ също има повече въпроси в сравнение с отговори по проблема с болната жена. Прие ни обиден от лимитираната система на посоки, която го е довела в дългогодишната му процедура до голям брой правосъдни каузи със Здравната каса:

„ Здравната каса отпуска направленията. Когато са с предел и той е привършен, не може да се издаде направление. Аз имам описи за посоки. Касата ми отпуска 70 посоки за 1300 души. Обяснете го на тази жена. Аз задоволително санкции заплащам, с цел да церя пациенти с моята заплата. Това е работа на страната. Аз съм от 2004 година по съдилища и заплащам 40 хиляди лв. санкция, знаете ли… на някой да му пука за това опазване на здравето? Защо не дадете публичност? Не мога да издам направление не, тъй като нямам предпочитание, а тъй като ще бъда глобен. Тя няма да ми храни фамилията по-късно. В момента съм с 2000 лв. санкция и ще недояждам до Нова година. Точно едно дело от 2014 година, изгубих го, осъдиха ме и в този момент заплащам санкцията 1200 лв. плюс 600 лв. разноски по делото. Аз съм 25 години доктор. “

Отговорът от Здравната каса не даде изясненост за какво направленията за експерти не доближават, както е в съответния случай. От Касата обясняват, че според НРД за  2018 годинапри хоспитализация по клинична пътека лицето може да показа авансово осъществени проучвания от групата на образната диагностика и клинико-лабораторни проучвания, реализирани от друго лечебно заведение преди дата на хоспитализация, само че в случай че няма, приемащото лечебно заведение не може да ги изисква.

Съгласно различен член от НРД лечебните заведения обезпечават на пациентите с онкологични болести цялостния размер диагностични и лечебни процедури по избрания проект на лекуване по време и място на осъществяване, като управляват неговото осъществяване.

Лечебните заведения, които обезпечават онкологична помощ дават отговор на правилата на комплексност, което значи че пациентите би трябвало да получат всички нужни съвещания и медико-диагностични проучвания от лечебното заведение, реализатор на болнична помощ.

Отговор има и от болница „ Токуда “, където се е лекувала до този миг пациентката и там е сложена диагнозата: „ Пациентката е в преклонна възраст и страда от редица съществени съпътстващи хронични болести, също по този начин има подозрения за медикаментозна алергия. Затова в съответния случай й е обяснено, че има опция предоперативните съвещания да се правят седмица преди постъпването в болница в границите на доболничната помощ, с цел да има време да се подхващат нужните ограничения за предоперативна подготовка. Когато сходна подготовка не е осъществена, тя се прави в границите на болничния престой. Това обаче забавя интервенцията и покачва риска от отлагането й, което би нарушило най-хубавия интерес на пациентката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР