Омбудсманът сезира редица институции заради безплатна платежна сметка за основни

...
Омбудсманът сезира редица институции заради безплатна платежна сметка за основни
Коментари Харесай

Редица жалби зарди безплатна платежна сметка

Омбудсманът сезира редица институции поради безвъзмездна платежна сметка за съществени интервенции. Диана Ковачева е писала до шефа на Българска народна банка Димитър Радев и министъра на финансите Асен Василев. Писмо има и до ръководителя на Асоциацията на банките в България Петя Димитрова.

Причината са голям брой тъжби и сигнали от жители. Те са недоволни от усложнената и неразбираема процедура при разкриване на безвъзмездна платежна сметка за съществени интервенции.

Хората се жалват на омбудсмана, че не могат да се възползват от предоставената им опция.

Гражданите сигнализират, че са затруднени да получат гратис обслужване и без такси на платежна сметка за съществени интервенции. В нея те получават приходите им от заплати, за пенсии, обществени помощи, стипендии.

Проблемът идва от там, че банките слагат редица условия и постановат тромава процедура. Вместо да улеснят хората, а от това страдат пенсионерите и хората с увреждания.

Банките изискват от клиентите си да посетят неведнъж техен офис, с цел да закрият съществуващата си сметка, по която получават пари. Това са парите от пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне.

Освен това те изискват от хората да подадат заявление за разкриване на нова сметка за съществени интервенции, след което да показват служебна записка, по пример на банката. В нея би трябвало да е наобиколен размерът на трудовото им заплащане.

Проблемите на хората не престават, тъй като след няколко работни дни, те следва да отидат до офиса на банката, с цел да получат новата си дебитна карта.

Освен това, би трябвало да осведомят за новата сметка работодателя си, Национален осигурителен институт, обществените служби,  учебното управление и прочие

Недоумение буди и фактът, че за потребителите на финансови услуги няма информация от на банките по отношение на използването на закона.

Затова омбудсманът упорства да бъде въведен омекотен ред за използване на законовата наредба.

Ковачева предлага при изразено предпочитание автоматизирано да се преобразува съществуваща платежна сметка, по която хората получават пари.

Гражданите би трябвало да могат да се възползват от тази опция, в това число и онлайн, а освен при персонално посещаване в банков клон.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР