Омбудсманът Мая Манолова стартира кампания за закрила на правата на

...
Омбудсманът Мая Манолова стартира кампания за закрила на правата на
Коментари Харесай

Мая Манолова започва кампания за подкрепа на децата с един родител

Омбудсманът Мая Манолова започва акция за протекция на правата на децата останали с един родител. Инициативата е подкрепена от НПО-та и родители на деца сираци, съобщи кореспондент на novini.bg.

Манолова съобщи, че има десетки случаи на български родители и деца лишени от поддръжка от българската страна, тъй като умрелият родител няма изискуемия застрахователен стаж от 3 или 5 години и поради това не могат да получат наследствена пенсия. Тя изясни, че те не могат да получат и лична пенсия, тъй като живият родител получава приход над обезпечения най-малък приход.

"Нека сумата, с която страната ще поддържа един сирак, да не свършва със 108 лева, а да стартира от 108 лева ", настоя Манолова.

Омбудсманът изясни още, че акцията ще продължи с национална кръгла маса, а по-късно казусът ще бъде показан в обществената комисия и комисията за младежта и спорта в Народното събрание. "Надявам се със взаимни старания да изработим промени в закона, които да са стопански и финансово добре обосновани ", сподели Манолова и добави, че по-късно ще се изпратят оферти до Министерски съвет за промени в наредбата за стипендиите и тази за пенсиите и осигурителния стаж.

Целите на акцията са смяна в законодателството, посредством която да отпадне условието за застрахователен стаж на умрелия родител, в случай че той е на възраст до 25 години. Както и понижаване на изискуемия стаж на умрелия родител, в случай че е на по-висока възраст. Другата цел е да бъде изменена наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, като отпадне условието за приход за едно дете да получи лична пенсия при умрял родител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР