Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до Централната избирателна комисия

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Мая Манолова към ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет

Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до Централната изборна комисия (ЦИК), в което предизвестява, че остават по-малко от пет месеца, в които съгласно настоящото изборно законодателство би трябвало да се проведат три симулации на отдалечено електронно гласоподаване. Темата бе в детайли разисквана по време на работната среща на публичния бранител с българи, които живеят зад граница.

Изборният кодекс императивно планува при осъществяване на избори след 1 януари 2018 година, да се сътвори опция за пробно отдалечено гласоподаване до края на 2017 година, което да се организира на три поредно извършени избора, в това число частични, при което се гласоподава за несъществуващи партии, обединения или претенденти. Съгласно наредбите на ИК, разноските по електронното отдалечено гласоподаване се обезпечават от държавния бюджет.

„ С безпокойствие открих, че досега не е извършена нито една симулация. Няма данни да е образувано и плануваното в Изборния кодекс непрекъснато настоящо профилирано звено към Централната изборна комисия за техническо обезпечаване и механически надзор на отдалеченото електронно гласоподаване ", написа омбудсманът до членовете на ЦИК. И добавя, че се „ притеснява от повтаряне на обстановката с неосъщественото машинно гласоподаване ".

Омбудсманът предизвестява, че стартиралият европейски план с бенефициент Държавната организация за електронно ръководство и сътрудник ЦИК, с предмет „ Изграждане и внедряване на система за отдалечено електронно гласоподаване " за период от близо две години по никакъв метод не може да бъде мотив или опрощение за нереализирането на пробното гласоподаване, защото това ще е в нарушаване на императивните текстове на Изборния кодекс, е позицията на омбудсмана.

„ Предвиденото в Изборния кодекс пробно електронно отдалечено гласоподаване произтича от извършения народен референдум през 2015 година, на който с безапелационен резултат българските гласоподаватели се произнесоха за въвеждането му ", напомня още Мая Манолова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР