Омбудсманът Мая Манолова е изпратила становище до Министерството на финансите

...
Омбудсманът Мая Манолова е изпратила становище до Министерството на финансите
Коментари Харесай

Омбудсманът изразява несъгласие с несправедливото отнемане на спящи акции

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила мнение до Министерството на финансите /МФ/, в което показва безапелационното си противоречие с Концепцията за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от " Централен Депозитар " АД в така наречен Регистър А, оповестена за разискване на интернет страницата на министерството. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител, представени от Българска национална телевизия.

``
реклама
Манолова е изложила причини против ограниченията, заложени и в плана, с които страната има намерение да позволи многогодишния проблем с така наречен " спящи акции " на жители, добити от всеобщата приватизация, които се намират в неактивни сметки. Документът планува лишаване на собствеността върху акциите, без единодушие на притежателите и без отплата, е прочитът на омбудсмана.

" Без да отхвърлям съществуването на проблем и нуждата от неговото разрешаване, не считам за конституционосъобразно и заслужено отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от всеобщата приватизация, без отплата и без да им се даде опция за присъединяване /достъп/ до предстоящите финансови изгоди от процеса на " пробуждане " на акциите ", написа в мнението си до МФ Манолова.
Проблемът със " спящите акции " от всеобщата приватизация визира близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е към 2-3 милиарда лв., показва омбудсманът.

В поддръжка на позицията си против механизма за " пробуждане " на " спящите акции " Манолова акцентира и десетките тъжби на жители до институцията, в които алармират за липса на налична информация, остро подлагат на критика приложената финансова система за раздържавяване на стопанската система в България и упорстват за институционална поддръжка.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР