Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира МЗ за недостиг на инсулин

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. доктор Христо Хинков за десетки тъжби от жители - диабетици, които сигнализират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лекуването на Захарен диабет. 
Единият от изчезналите артикули е " Оземпик инжекционен разтвор 1 мг ", така наречен химикалка, необятно употребена от доста хора не по предопределение, а за бързо и внезапно намаляване. Така хората, които фактически се нуждаят поради болестта си, остават без лекуване, разяснява Ковачева. 
Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави съответен сурогат води до застрашаване живота на хората, които имат потребност от него. 
Омбудсманът се обръща към способените органи и  институциите с рекомендация заслужено, независимо и в рационален период, да разпоредят инспекция за изчезналите медикаменти и при констатиране на пропуски и нарушавания - да подхващат съответните. Ковачева приканва здравните органи да осведомят жителите по поставените от тях въпроси и разискваните и подхванати ограничения за тяхното решение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР