Омбудсманът Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) заради незаконосъобразни

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) заради незаконосъобразни
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира прокуратурата заради такса смет в някои общини, Видин е сред тях

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Върховна административна прокуратура (ВАП) поради незаконосъобразни текстове в общински наредби за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги в раздел „ Такса за битови боклуци “, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.
Омбудсманът установи, че в общинските наредби на Видин , Несебър, Долна Митрополия има разпореждания, според които заявления за освобождение от заплащане на такса битови боклуци, когато парцелът не се употребява, се одобряват до 31 октомври, а в Стамболийски – срокът е до 30 ноември на миналата година.
Потърпевши притежатели на парцели от Видин алармираха омбудсмана, че им се отхвърля банкет на заявления, подадени след 31 октомври м.г., с аргумента, че са осъществени промени в нормативната уредба. Диана Ковачева още при започване на годината предложи на Общинския съвет във Видин да приведат незаконосъобразните текстове от наредбата си в сходство със Закона за локалните налози и такси, се напомня в известието.
Ковачева отбелязва, че според настоящата все още наредба на член 71, т. 1 от Закона за локалните налози и такси, не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване, когато услугата не се дава от общината или в случай че парцелът не се употребява през цялата година и е подадена декларация по пример от притежателя или ползвателя до края на миналата година в общината по местонахождението на парцела. Омбудсманът добавя, че фактически са признати промени в посочената норма, само че според последната смяна от 17 февруари 2021 година срокът за подаване на заявления за освобождение от такса боклук - 31 октомври 2021 година, влиза в действие от 1 януари на втората година, последваща публикуването на резултатите от преброяването на популацията и жилищния фонд у нас през 2021 година
Омбудсманът откри още, че в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени спомагателни условия за освобождението от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, да вземем за пример - последните регистрирани индикатори на водоподаването и електрозахранването на парцела, уверение от ВиК, уверение от електроразпределение, доказващи, че за избран парцел през последните 3 месеца не е употребявана надлежно вода, ел. сила, липса на отговорности за локални налози и такси за предишни години.
Становището на омбудсмана, изразявано неведнъж, е че законодателят тъкмо и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всевъзможни спомагателни условия, в това число условието за показване на удостоверения от снабдители на публични услуги, не намират основа в закона, се показва в известието.
Диана Ковачева декларира, че с въведеното условие за липса на отговорности към общината е нарушен един от главните правила на положителното ръководство - правилото на правда.
Отказът да бъде осъществена административна услуга по искане на жителите, би трябвало да почива на законоустановените учредения - съществуване на материални и процесуални спънки за осъществяването й. Мотивът за неизплатени отговорности към общината не намира законова основа, акцентира омбудсманът.
Диана Ковачева показва още, че разписвайки спомагателни условия за освобождение на задълженото лице от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, общинският съвет излиза отвън делегираните му със закон пълномощия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР