Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за енергийно и

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя за намаляване на цените на парното

Омбудсманът Диана Ковачева сезира ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Иван Иванов поради множеството тъжби от битови клиенти против прекомерно високите месечни сметки за парно през сегашния отоплителен сезон 2023-2024 година

Проф. Ковачева акцентира, че прегледът на предоставените от жителите документи демонстрира, че главната причина за образуването на тези повишени сметки са рекордно високите цени на топлинната сила , одобрени от КЕВР за регулаторния интервал 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година

Общественият бранител дава образец с потребителите на „ Топлофикация София “ ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата контролирана цена на топлинната сила – 137,93 лева./мВтч (без ДДС) , при цена на природния газ от публичния снабдител в размер на 71,08 лева./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024 година

Това дава мотив на проф. Диана Ковачева, в продължение на друга своя рекомендация от 19 декември 2023 година, да насочи наново вниманието на Регулатора към нуждата от незабавно преразглеждане и понижение на контролираните цени на топлинната сила.

Тя добавя, че към 1 март т.г. ще бъдат изпълнени условията на § 1, т. 20 от Допълнителните разпореждания на Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила (НРЦТЕ) за съществуване на „ значително изменение сред избраната от КЕВР планирана цена на природния газ за регулаторния/ценовия интервал по отношение на постигнатата и прогнозната такава за оставащия период на интервала “ в размер над 15% .

Подчертава, че по данни на КЕВР, прогнозната цена на природния газ за интервала 1 юли 2023 година – 30 юни 2024 година е 88,12 лева./мВтч . А отчетните цени на синьото гориво за третото тримесечие на 2023 година са 61,20 лева./мВтч, за четвъртото тримесечие 2023 година – 76,68 лева./мВтч , а за първото тримесечие на 2024 година – 70,36 лева./мВтч (за м. януари – 77,60 лева./мВтч, за м. февруари – 71,80 лева./мВтч и по план на КЕВР за м. март – 62,39 лева./мВтч).

„ Прогнозната цена за второто тримесечие 2024 година по Ваши данни е в размер на 83,79 лева./мВтч. Така постигнатите цени и прогнозата за последното тримесечие от регулаторния интервал дават междинна стойност на природния газ в размер на 73,01 лева./MWh, която е със 17,15% по-ниска от посочената от Вас планирана цена за целия регулаторен интервал 2023-2024 година, в размер на 88,12 лева./MWh “ , написа омбудсманът.
Ковачева акцентира още, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните излъчвания (CO₂ квоти) също са доста по-ниски от плануваната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон.

Тя показва, че по данни на Регулатора, осреднената цена на квотите за третото и четвъртото тримесечие на 2023 година (до 18 декември 2023 г.) е била в размер на 80,53 евро/тон и оттогава до в този момент в нито един ден цените на квотите не са превишавали 83 евро/тон . Нещо повече, следи се трайна наклонност към поевтиняване до към 55 евро/тон (по данни към 26 февруари 2024 г.).

„ Налага се да обърна внимание, че поради гореизложеното, през сегашния отоплителен сезон 2023-2024 година битовите клиенти на топлопреносните предприятия понасят несъразмерна финансова тежест, вследствие настоящите цени на топлинната сила, одобрени от КЕВР. Наред с това прави усещане, че контролираните цени мощно се откъсват от главните стопански фактори, които би следвало да ги обуславят, а точно: цените на природния газ като главно гориво и борсовите цени на CO₂ квоти “ , обобщава публичният бранител и упорства за навременен разбор и цялостна оценка по подготвеност от КЕВР за допустимо най-бързото понижение на контролираните цени на топлинната сила преди края на ценовия интервал.

„ Категорично е мнението ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг интервал на исторически най-високите им равнища, клиентите имат потребност от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени “ , акцентира омбудсманът и упорства за понижение на контролираните цени на топлинната сила със задна дата – от 1 януари 2024 година

Освен това Диана Ковачева акцентира, че към момента чака от Комисията информация от разпоредена инспекция на „ Топлофикация София “ със период до 30 септември 2023 година – да извърши инспекция на настройките на системата за автоматизирано контролиране и при нужда да извърши такава на всички абонатни станции, присъединени към топлопреносната мрежа на територията на град София и да ги вкара в сходство с топлинните режими на постройката, за обезпечаване на нужния микроклимат и недопускане преразход на топлинна сила .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР