Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска проверка за спекула при търговията с дърва и пелети

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, с гледище по подготвеност да бъдат осъществени инспекции на пазарите за далавера при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови потребности.

Поводът са десетките тъжби и сигнали на жители, които не престават да постъпват в институцията на публичния бранител поради невижданото нарастване в бранша и дефицит на обособени твърди горива за битови потребности в другите региони на страната, оповестиха от кабинета на Ковачева.

Припомняме, че на 23 септември т.г. омбудсманът сезира Комисията за защита на конкуренцията за изработката на секторен разбор, с който да се изследва конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на твърди горива, както и на аргументите, довели до покачване цените на дребно.

На 27 септември 2022 година Комисия за защита на конкуренцията разгласява позиция, в което осведоми, че организира мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара у нас. В позицията обаче се показва, че Комисия за защита на конкуренцията няма пълномощията за ценово контролиране, нито за следствие на „ далавера “.

„ Информирана съм за желанията на министъра на стопанската система и промишлеността, оповестени през м. февруари 2022 година, за ограничения против „ спекулата “ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничение на веригите от прекупвачи и медиатори, които в допълнение покачват цените на твърдите горива. С терзание означавам обаче, че след това обществото не беше осведомено за подхванатите дейности и получените резултати “, написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че неподходящите трендове се следят от средата на 2021 година, че казусът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 година, а през летните месеци на 2022 година и досега цените ескалират до непостижими за крайните консуматори стойности.

„ Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в изискванията на лимитирано предложение цената на дървата за огрев през м. юни 2022 година е била към 110 лева за тримерен пространствен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 година – към 140 лева./пр. куб.м, през м. август 2022 година – към 160 лева./пр. куб.м, а през м. септември 2022 година – към 200 лева./пр. куб.м. Публично налични данни сочат, че настоящите цени на дървата за огрев понастоящем са от 180 до 220 лева./пр. куб.м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лева./тон (в взаимозависимост от съответния тип на пелетите) през лятото на 2021 година до 650-900 лева./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 година и до 850-1000 лева./тон през м. септември 2022 година “, написа още публичният бранител.

Затова тя настоява пред служебния министър при инспекциите да бъде открито дали търговците дават документи за продажба c нужната информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Проф. Ковачева акцентира, че е от значително значение обозначаването на типа на предлаганите твърди горива, слагането на ценоразписи в обетите за търговия на дребно и даването на цялата нужна информация за крайните цени, включващи стоката и спомагателните услуги за недопускане на благоприятни условия за илюзия.

„ Вярвам, че своевременното предприемане на плануваните в настоящата нормативна уредба ограничения ще докара до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните консуматори “, безапелационна е Ковачева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР