Омбудсманът Диана Ковачева подаде сигнал до председателя на Столичния общински

...
Омбудсманът Диана Ковачева подаде сигнал до председателя на Столичния общински
Коментари Харесай

Омбудсманът иска намалени карти за транспорт и за пенсионери без адрес в София

Омбудсманът Диана Ковачева подаде сигнал до ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и до кмета на София Йорданка Фандъкова, за проблеми, свързани с последните промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община, призната от Столичния общински съвет.

В институцията на омбудсманът постъпват голям брой тъжби за проблеми, свързани с транспортните документи при пътешестване на пенсионери и лица над 68-годишна възраст, на хора с избрани над 71% тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена работоспособнос т.За жители, закупили билет от лидера на транспортното средство също има подадени недоволства.

Възрастните хора над 68 година и пенсионерите не могат да се възползват от преференциални условия за закупуване на абонаментни карти за градски превоз. Проблемът произтича от това, че непрекъснатият им адрес е в друго обитаемо място, само че проблем има даже записаните единствено по сегашен адрес на територията на Столична община.

Омбудсманът акцентира, че " тези хора на процедура са неравно третирани на " териториален принцип ", тъй като са над 68 години, пенсията им е " унизително " ниска, само че нямат право на преференциални цени на транспортни документи за градския превоз ".

Диана Ковачева обръща внимание, че н едоволството е съответно от Решение № 120 на СОС , в действие от 1.02.2023 година в частта, в която са регламентирани новите преференциални цени на транспортните документи за разнообразни категории лица. Право на пътешестване с дълготрайни персонализирани транспортни документи за преференциални пътувания имат, избрани групи жители, изброени в детайли в Наредбата.
 Новото в градския превоз на София от 15 март
Новото в градския превоз на София от 15 март

Предстои връщане на картата за една линия

Застъпникът за гражданските права сигнализира, че за жителите в неравностойно състояние, пенсионерите, хората с увреждания и други без непрекъснат адрес в столицата, с новите промени се основават предпоставки за лишаване на права и благоприятни условия, които биха им помогнали в напъните им да водят деен, самостоятелен и заслужен живот.

Диана Ковачева обръща внимание и на новите преференциални цени на транспортните документи за лица с увреждания с избрани над 71% тип и степен на увреждане/степен на трайно понижена продуктивност, които с решение на СОС са увеличени със 70% , като не се от чита високата безработица при хората с увреждания, потвърдената беднотия, ограничения и усложнения, с които те са принудени всекидневно да се борят.

Диана Ковачева е безапелационна, че признатата цена на картите основава условия за усилване на изолацията на жителите с понижена пъргавина, поради останалите бариери в градската среда,и припомня, че България има отговорности по утвърдената Конвенция на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания.

Другият проблем, е по отношение на валидирането на билети за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, които са закупувани от лидера.

Оказва се, че водачи продават билет за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, за който се изисква наложителна валидация, в нарушаване на член 11, алинея 1, т. 3 и член 11, алинея 3, от Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община. При неспазване на това обвързване при инспекция от контрольорите жителите са принудени да си закупят билет в размер на 40 лева за невалидирано пътешестване.
Билет за еднократно пътешестване ", продаван от лидера, на книжен притежател - фискален документ, е постоянен без в допълнение валидиране (валидира се сега на отпечатването му) /чл. 11, алинея 1, т. 3/ Билет за еднократно пътешестване без право на прехвърляне, издаван от лидер на книжен притежател - фискален документ, се валидира сега на отпечатването му /чл. 11, алинея 3/.
Общественият бранител насочи рекомендация да се вземат нужните ограничения , тъй че водачите на транспортни средства в столичния градски превоз да продават билети - фискален документ и упорства за обезпечаване на благоприятни условия за хората в уязвимо състояние да пътуват с градския превоз в София на подобаващи цени, съобразени с опциите и усложненията, които срещат поради съществено възходящата инфлация.
 Градският превоз в София връща старите карти
Градският превоз в София връща старите карти

От през днешния ден,15 март влизат нови промени при пътуването
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР