Омбудсманът Диана Ковачева отправи за хората от уязвимите групи. Становищата ѝ

...
Омбудсманът Диана Ковачева отправи за хората от уязвимите групи.
Становищата ѝ
Коментари Харесай

Омбудсманът със забележки по бюджета за хората от уязвимите групи

Омбудсманът Диана Ковачева насочи за хората от уязвимите групи.

Становищата ѝ са основани на жалбите на жителите до институцията.

В Законопроекта за държавния бюджет за следващата година публичният бранител показва, че актуализацията на размера на месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на междинното обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст, е дълго чакана стъпка и плануваното нарастване на средствата ще бъде огромна поддръжка за фамилиите на децата с увреждания. Обръща обаче внимание на нуждата от в ъвеждане на механизъм за автоматизираното актуализиране на помощите.

Друг сериозен проблем, който не намира решение в Законопроекта за държавния бюджет за 2024 година съгласно нея е размерът на данъчните облекчения по член 18 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Определените 7 920 лева, с които се понижава сумата от годишните данъчни основи за лица с 50 и с над 50% понижена продуктивност, не са обновени от 2008 година

Омбудсманът показва и различен проблем - оставянето на обезпечения най-малък приход като основа за установяване на размера на целевата помощ по член 18 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Според нея неналичието на изменение в нормативния акт основава чувство за неравно отнасяне и за неглижиране на потребностите и правата на уязвимата група.

Ковачева акцентира и че за поредна година няма актуализация на месечната помощ за развъждане на близнаци , която остава 75 лева, както и на размера на еднократната помощ за близнаци - 1 200 лева
 Вдигат тавана на подпомагането за безработица в плана за бюджет на ДОО
Вдигат тавана на подпомагането за безработица в плана за бюджет на ДОО

Предлага се нарастване от сегашните оптимални 85,71 лв. до 107,14 лева на ден

По Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за следващата година омбудсманът отбелязва, че направените стъпки в плана са в вярната посока, само че даже с това минимално нарастване няма опция за доближаване до виталния най-малко и нужния действителен растеж на приходите.

Докато повишението на минималната работна заплата и минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица е предложение, което е належащо и би трябвало да се направи, то нарастването на пенсиите единствено по член 100 от КСО, заложено като прогноза за идващите три години, за жалост, не взема решение казуса с ниския им размер и непрекъснатото понижаване на покупателната дарба на хората в пенсионна възраст, безапелационен е публичният бранител. Ковачева предлага за решение на казуса с ниските пенсии да се преизчислят всички пенсии на база средноосигурителния приход за миналата година.

В мнението се добавя и че стажът, добит от хората с увреждания след датата на инвалидизиране, не се взема поради за придобиване на право на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване.

Омбудсманът упорства и за ускорение възобновяването на полагащите се пенсии на жителите.

Според Ковачева препоръчаното повишаване на оптималния застрахователен приход от 3 400 лева на 3 750 лева се предлага без ясна формула. Тя е на мнение, че неговият размер би трябвало да се преглежда във взаимовръзка със междинния застрахователен приход, увеличението на минималната работна заплата и размерите на минималната, междинната и оптималната пенсия.

Общественият бранител изрично не поддържа запазването на размера на минималното парично обезщетение за безработица . Ковачева акцентира, че безработните лица и тези, получаващи парични компенсации, са една от групите с най-голям обществен риск, поради ниските приходи. Поради тази причина тя не поддържа и запазването на минималния дневен размер на компенсацията за безработица - 18.00 лева
 Бюджет 2024 - на ръба на недостига и без буфери
Бюджет 2024 - на ръба на недостига и без буфери

Големият недостиг върви с огромни задължения, предизвестява Владислав Горанов

Тя дефинира като позитивно решението минималният размер на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на размера на минималната работна заплата, само че е обезпокоена от обстоятелството, че това решение не е било закрепено като законов принцип. Ковачева упорства то да бъде включено в Кодекса за обществено обезпечаване, където да се дефинира, че минималният размер на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст, а също и компенсацията за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се изравняват с размера на минималната работна заплата. По този метод актуализирането на компенсациите ще следва растежа на минималната работна заплата.

Омбудсманът упорства и еднократната помощ при гибел на обезпечено лице, която се резервира в размер на 540 лева, да се осъвремени съгласно размера на инфлацията.

Относно Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса омбудсманът акцентира, че заложеното нарастване на средствата за здраве с 1,136 милиарда лв. е позитивна стъпка. Това обаче не водело до значително възстановяване на достъпа на жителите до опазване на здравето. Посочва и че предвиждането на повече средства не е съпроводено от проект за промяна.

Запазват се лимитите в извънболничната и болничната помощ, а сходен тип ограничавания съгласно Ковачева са причина за нарушение на правата на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, както и правата на изпълнителите на здравна помощ, и следва да отпаднат.
 Радев подготвен за несъгласие над Бюджет 2024, в случай че не озаптят Асен Василев
Радев подготвен за несъгласие над Бюджет 2024, в случай че не озаптят Асен Василев

Разпродаването на поземления фонд е неприемливо

Отбелязва се, че в институцията постъпват тъжби и сигнали, които демонстрират съществени проблеми в лекарствоснабдяването и достъпа до медикаменти , в това число неналичието или дефицита на лекарства в аптеките.

В мнението се показва, че лекарствените артикули за лекуване на острите болести при деца в извънболничната помощ не се заплащат от НЗОК, което слага деца, най-много от уязвими групи, родителите на които не разполагат с нужните за закупуването им средства, в риск и неспособност детето им да организира навреме предписаното му лекуване. По тази причина Ковачева упорства медикаментите да бъдат поети от НЗОК.

Липсата на задоволително средства за профилактични прегледи, проучвания и акушерската помощ за здравно неосигурени дами, нарушава техните права и правата на техните деца, добавя омбудсманът.

Според нея в проектозакона не са планувани задоволително средства за лекуване в страната или в чужбина на деца и възрастни , както и за заплащането на медицински произведения, високоспециализирани апарати/уреди за самостоятелна приложимост, диетични храни за специфични медицински цели и лекарствени артикули при деца.

Ковачева предлага проучването на костна компактност и разчитането му ( " Остеоденситометрия и интерпретация " ) да бъде гратис за всички дами след менопауза, както и за мъжете измежду избрана възраст, поради обществената му значителност и тежестта на вероятните затруднения.

Настоява и издаването на за отсъствия на възпитаници по здравословни аргументи да се заплаща от НЗОК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР