Омбудсманът Диана Ковачева отправи критика към здравния министър проф. д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева отправи критика към здравния министър проф. д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът с критика към здравния министър заради е-рецептите

Омбудсманът Диана Ковачева насочи рецензия към здравния министър проф. доктор Христо Хинков поради хаоса с е-рецептите.

„ Защо не беше извършена предварителна осведомителна акция? Не е ли редно да бъде извършена тя в този момент и в този интервал да се отстранят нередностите с различни благоприятни условия за закупуване на медикаменти? “ , попита омбудсманът министърът на опазването на здравето Христо Хинков на свиканото изключително съвещание на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, в което участваха още изпълнителните шефове на Изпълнителната организация по медикаментите и на „ Информационно обслужване “ АД .

Проблемът пристигна след въвеждане закупуването на антибиотици и медикаменти за лекуване на захарен диабет единствено и само с електронна рецепта, която е в действие от предишния понеделник – 16 октомври . Тя попита още с какви механизми разполага Изпълнителна организация по медикаментите за реализиране на ефикасен надзор върху съществуването на лекарствени артикули в аптечната мрежа и какви незабавни ограничения се плануват в тази тенденция, както и какви са аргументите и кой носи отговорност за невъзможността за следенето на медикаментите по целия им път – от внасянето им в страната до приемането им от пациента и какви незабавни ограничения се плануват това да стане допустимо в най-кратък период.

На чуването стана ясно, че здравното министерство планува да добави опция и лекарите от незабавните отделения , както и стоматолозите да могат да изписват е-рецепти за антибиотици и препарати за диабет.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР