Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изготвен списък с лекарства,

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изготвен списък с лекарства,
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява да се изготви списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотици

Омбудсманът Диана Ковачева упорства да бъде направен лист с медикаменти, които дават подправен позитивен тест за наркотични субстанции. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. Писмото на Ковачева е изпратено до министъра на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Омбудсманът предлага да се сътвори работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични субстанции да даде експертно мнение какво е въздействието на другите медикаменти при тест за наркотични субстанции и да се сформира лист, който да е отворен и да може да се добавя.

Според Диана Ковачева разнообразни медикаменти от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при изработен тест за опиати, защото и дребни концентрации от тях могат да наподобят някои от неразрешените наркотични субстанции и това е обществено прочут факт.

Сред тези лекарства са и постоянно употребявани без рецепта медикаменти – да вземем за пример, нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, медикаменти за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и други

„ В тази връзка намирам, че са непропорционални забележителните отрицателни последствия за жителите от един подправено позитивен тест, на фона на безобидни, съгласно тях, медикаменти, за които не са наясно с опцията да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на процедура с оглед последствията се слага знак на тъждество сред лице, приело да вземем за пример лекарство за кашлица, и лице, умишлено приело наркотично вещество и седнало зад кормилото “, написа омбудсманът.

Ковачева добави, че използването на алкохол и опиати е една от главните аргументи да продължава войната по пътищата. Според нея жителите би трябвало да са публично осведомени с опцията одобрявано от тях лекарство да позитивира тест за опиати.

Тя акцентира, че рекомендацията ѝ никога не цели оневиняване и събаряне на отговорност от причинителите, а навременно превантиране на вероятни закононарушения вследствие несъзнателната приложимост на медикаменти, позитивиращи контролните проби и да ограничи случаите на умишлено приемане на психоактивни субстанции, към което следва да са ориентирани напъните на способените органи.

Българска телеграфна агенция напомня, че в края на юли Народното събрание одобри на второ четене измененията в Наказателния кодекс (НК). Депутатите предвидиха по-тежки санкции за причиняване на гибел на пътя.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР