Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния здравен министър д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния здравен министър д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска още промени за по-адекватни оценки от ТЕЛК

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров, в което изиска спомагателни промени в Наредбата за здравната експертиза (НМЕ), тъй че да се реализира по-адекватна оценка на здравословното положение на жителите, които се явяват пред Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Повод за мнението ѝ са сигналите и жалбите от разнообразни организации на хората с увреждания, свързани с признатите неотдавна промени в Наредбата за здравната експертиза, която е в действие от 16 юли 2021 година

След рекомендация на омбудсмана до здравния министър въпросната разпоредба беше променена във връзка с дефинитивните (необратимите) положения на жителите с увреждания. Ден след приемането ѝ в Министерски съвет, на съвещанието на Съвета за наблюдаване на хората с увреждания, управлявано от доцент Ковачева, инж. Светослав Чернев от „ Национална организация Малки български хора “ алармира, че нормативният акт основава условия за нарушение на правата на дребните хора и за дискриминация, която ги изправя едни против други. Чернев беше изрично срещу обстоятелството, че информацията с последните промени за дефинитивните увреждания не е била публично налична и се случва без публични съвещания. Същата позиция изрази и Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите у нас, който съобщи тогава, че наредбата е с сан на държавна загадка.

Пред последните дни в институцията на омбудсмана не престават да постъпват голям брой сигнали за нарушени права, свързани с ТЕЛК.

В мнението си доцент Ковачева регистрира, че предприемането на дейности за разрешаване на съществуващите проблеми е дълго чакана и значима стъпка в напъните за обезпечаване на съответна оценка на здравословното положение на хората с увреждания, както и за определянето на подобаващи ограничения за по-нататъшната им поддръжка, съобразена с самостоятелните потребности. Омбудсманът обаче обръща внимание на обстоятелството, че всички дейности, засягащи правата и ползите на хората с увреждания, би трябвало да се случват с тяхното присъединяване и при оптималната бистрота и гласност.

„ Това е главен принцип, открит в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и в Закона за хората с увреждания, и който с цялостна мощ важи по повод здравната експертиза в България “, подчертава Диана Ковачева.

Тя акцентира, че тази липса на публични разисквания е довела до ограничение на опциите на заинтригуваните да изразят възраженията си и да показват предложенията си – като да вземем за пример дребните хора, които се оказаха разграничени поради един сантиметър разлика.

Омбудсманът показва и други организации, писали до нея, недоволни от последните промени в Наредбата. Сред тях е „ Национална асоциация на децата и младежите с диабет “ по повод децата и младежите със „ Захарен диабет “ Тип 1, за които категорично е избран доживотен период единствено при съответни затруднения от болестта. Другият образец е по жалбите на фондация „ Живот със Синдром на Даун “, които са недоволни от незадоволителната изясненост на раздел ХІ Генетични аномалии по повод опциите за установяване на право на непозната помощ и за използването на § 8 от Преходните и заключителните разпореждания на Наредба за медицинската експертиза.

Според публичния бранител е належащо изключително внимание към този текст, тъй като с него се дава опция на лицата за нова оценка при по-благоприятни условия по Наредбата, само че единствено при положение, че в двумесечен период от влизането в действие на измененията подадат заявки за преосвидетелстване.

„ Този текст дава отговор в забележителна степен на отправените от омбудсмана рекомендации за даване на опция на освидетелстваните/ преосвидетелстваните след 03.08.2018 година жители, ощетени от измененията в тогавашната редакция на Наредбата, да се явят още веднъж пред ТЕЛК при облекчена процедура, отвън посочените в член 56 от ПУОРОМЕРКМЕ случаи, за което постъпиха значително тъжби. Следва да се означи обаче, че двумесечният период, в границите на който засегнатите жители може да изискат ново преосвидетелстване, е прекомерно къс за запознаване с текста на § 8 и за реализирането на дадената в текста правна опция “, добавя Диана Ковачева.

Според нея в текста не е категорично уредено и че хората с увреждания ще минават на преосвидетелстване при новите условия, без да е належащо да показват нови и спомагателни проучвания и медицински документи.

„ Това ще бъде доста облекчение за явяващите се, поради компликациите, които срещат при прекосяване на медицински проучвания и набирането на нужните документи за преосвидетелстване “, безапелационен е омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава още в мнението си, че липсва задоволително конкретика на болесттите и по-обстойно изложение на категориите, тъй че да не се позволява погрешно пояснение и използване на методиката и наредбата от лекарите и нарушение на правата на хората с увреждания.

„ Въпросът е оставен за разрешаване посредством Методически инструкции, за които омбудсманът чака да бъдат задоволително ясни и създадени при оптимално присъединяване на хората с увреждания и техните представители “, написа публичният бранител.

В тази връзка насочва рекомендация да бъдат подхванати дейности за даване на опция за оптимално присъединяване на хората с увреждания и техните представители в процесите по разработване на нормативните актове, които засягат директно правата и ползите им, в това число при съблюдаване на процедурите за осъществяване на нужните публични съвещания.

Омбудсманът предлага още да бъдат дадени и ясни инструкции на виновните чиновници за съответно информиране на жителите за използване на § 8 от Преходните и заключителните разпореждания на Наредба за медицинската експертиза, в това число и за установяване на обективен период за прилагане на документите, в това число като се употребяват към този момент показаните документи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР