Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. д-р

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния министър проф. д-р
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска да отпаднат PCR тестовете за българи от Западните покрайнини, които работят, учат или се лекуват у нас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до здравния министър проф. доктор Костадин Ангелов, в която го алармира за постъпила до институцията подписка от български жители, живеещи в Босилеград и Цариброд. В жалбата си до Омбудсмана, те стачкуват против условието за PCR тест или карантина, което е непостижимо за тях и упорстват за облекчено прекосяване през граничните контролно-пропускателни пунктове у нас.

Подписката е от името на Културно-информационен център Босилеград и Сдружение ГЛАС - Босилеград, само че обстановката визира и сънародниците ни в Цариброд.

Те упорстват за омекотен режим при прекосяване в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Олтоманци “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “. Хората прецизират, че живеят в Босилеград, само че работят и учат в български градове в цялата страна, освен до границата със Сърбия. Отбелязват, че при влизане в България отиват незабавно на работа, надлежно на учебно заведение и нямат опция за карантина или проби. Допълват, че се постанова да се върнат по домовете и при фамилиите си най-малко за почивните дни и че страдат като разграничени фамилии.

Сънародниците ни акцентират, че откакто имат непрекъснати адреси, както в България, по този начин и в Сърбия, краткотрайно и непрекъснато престояване, двойно поданство и заплащат налози и такси в нашата страна, а и са най-голямото българско малцинство, директно до български граници, е належащо да бъдат прибавени към изключенията от възбраните на министъра на опазването на здравето на Република България, изредени в последната му заповед. Акцентират, че не са туристи екскурзианти, търговци, гурбетчии и действително работят и учат в страната ни. Според тях като малцинство в прилежаща страна, страдат безпричинно и незаслужено, като се нарушават техни съществени човешки права.

„ Същевременно, на уеб страницата на Министерство на здравеопазването е оповестена информация, в член 1, писмен знак „ е “ от Регламент (ЕО) № 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година за съгласуваност на системите за обществена сигурност е обещано легално определение на понятието „ пограничен служащ “, като е планувано, че това е всяко лице, упражняващо активност като наето или като независимо заето лице в една държава-членка и което обитава в друга държава-членка, в която се завръща по предписание ежедневно или най-малко един път седмично. Посочено е също, че за задачите на използването на въведените противоепидемични ограничения, определението за пограничен служащ може да се ползва и за лица, идващи от Република Турция, Република Сърбия и Република Северна Македония “, написа публичният бранител.

„ Като народен омбудсман, бих желала да посоча нуждата от предприемане на дейности, в това число и за допълнение на Вашата заповед, което да внесе повече изясненост по въпроса за пограничните служащи, както и за информиране на чиновниците на граничните контролно-пропускателни пунктове “, упорства доцент Ковачева и добавя, че в сходство с правото на добра администрация жителите също следва да бъдат осведомени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР