Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът с искане към КЕВР: Прозрачност за новите цени на ток, парно и топлата вода

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ доцент доктор Иван Иванов, в която настоя за оптималната гласност и бистрота на цялостния развой по ценообразуването в енергийния бранш .

Повод за тази рекомендация са оповестените от Регулатора „ заявки за одобряване на цени “ , импортирани от сдружения лицензианти в секторите „ Електроенергетика “ и „ Топлоенергетика “, за ценовия интервал 1 юли 2023 г.–30 април 2024 година, където на процедура в забележителна част от тях липсват крайните цени на електрическата и топлинната сила . Проблемът е, че тези основни числови изражения са заличени в документите с претекста за комерсиална и/или индустриална загадка на сдруженията .

„ Обръщам внимание, че това са предложенията на сдруженията за крайни цени, а не изходни данни за образуването им, за които би имало учредения да се счита, че съставляват комерсиална и/или индустриална загадка “ , написа проф. Ковачева.

Тя е безапелационна, че по този метод жителите и други заинтригувани страни са лишени безпричинно от информация – в прорез с текста на член 15, алинея 2 от Закона за енергетиката, според който КЕВР разгласява на интернет страницата си предложенията на енергийните предприятия за одобряване на цени , дружно с всички изходни данни.

„ Недопустимо е в оповестените от КЕВР оферти за цени да липсват самите цени. По този метод не се извършва задачата на закона “, акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева се базира и на правото на жителите да получават информация , залегнало и в Хартата на главните права на Европейския съюз /ОВ, С 326/391 от 26 октомври 2012 г./.

Тя обръща внимание и на различен факт – с всяка минала година се усилва броят на сдруженията от секторите „ Електроенергетика “ и „ Топлоенергетика “, които дефинират като „ загадка “ препоръчаните от тях крайни цени и акцентира, че „ един път позволена, заради неналичието на гласност и бистрота тази процедура подкопава доверието към регулаторния развой “ .

„ Като регистрирам многочислените аспекти на комплицираната обстановка в енергийния бранш, обвързвана с рисково високите цени на енергийните запаси на интернационалните пазари, както и на квотите за въглеродни излъчвания, безапелационното е мнението ми, че цялостният развой на ценообразуването в енергийния бранш следва да бъде оптимално обществен и транспарантен “ , написа Диана Ковачева. Тя упорства за предприемането на своевременни дейности за издание на предложенията на сдруженията лицензианти за крайните цени преди процедурата за публично разискване на заявките – член 14 от Закона за енергетиката.

В умозаключение омбудсманът акцентира, че поисканите от топлопреносните предприятия в пъти нараствания на цените на топлата вода и парното от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година са неоснователни , както и че търговията с електрическа и топлинна сила би трябвало да се прави при гарантиране и на ползите на потребителите – член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР