Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Не вдигайте цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, в която изрично упорства да не се позволява ново покачване на цените на парното и тока за битовите консуматори от 1 януари следващата година. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

" В актуалната обстановка всяко нарастване на енергийните цени, даже и минимално, ще бъде мъчно търпимо за битовите клиенти, поради ускорените инфлационни процеси, здравната рецесия, комплицираната обстановка на пазара на труда и като цяло влошеното съответствие сред приходите и разноските на българските жители ", написа омбудсманът.

Според Ковачева досега няма изясненост дали са импортирани и какви са настояванията на енергийните сдружения за възможни промени на цените. По нейните думи това основава подозрения за неяснота на процедурите, в границите на които ще бъдат образувани новите контролирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 година

Ковачева упорства проекто-решенията на КЕВР да бъдат оповестени задоволително рано, с цел да може да има задълбочено и обширно публично разискване и да не се ползва съкратена процедура за изменение на цените, с цел да се чуят всички гледни точки на заинтригуваните страни и да се обезпечи бистрота при взимане на решенията.

Междувременно стана известно, че служебният кабинет, в последните дни на своето битие, ще предложи на Народното събрание Данък добавена стойност за електрическата енергия да бъде понижен на 9%. Това е мярка, която служебният енергиен министър Андрей Живков е определил пред Българска телеграфна агенция като поддръжка за битовите консуматори, които евентуално от 1 януари също ще би трябвало да заплащат по-висока цена на тока.

Живков счита, че нарастването от началото на идната година ще е уравновесено, за което ще се погрижи КЕВР. Преди няколко дни Министерство на регионалното развитие и държавният ВиК холдинг упрекнаха КЕВР, че е отговорна за идните банкрути на общинските и държавни ВиК сдружения по области, защото не взима ограничения за справяне с казуса с високата цена на тока.

От КЕВР пък подсетиха на ведомството, че операторите към този момент се възползват от помощта, която се дава и на всички компании поради скъпия ток от 110 лева на МВтч от сметките за октомври и ноември.

По отношение на рекордните цени на въглеродните квоти, служебната власт не планува поддръжка за производителите, каквато планува европейските разпореждания. Според Живков мениджмънтът на всяка централа е задължен да предприеме дейности за положително ръководство.

Министър Живков акцентира, че развиването на нуклеарната енергетика в страната " е без конкуренция ". " АЕЦ е базова мощ, която изцяло дава отговор на провокациите, свързани с европейската Зелена договорка ", сподели още той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР