Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и
Коментари Харесай

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на труда и обществената политика Деница Сачева да бъдат подхванати незабавни ограничения за отбрана правата на хората с увреждания и на жителите над 65 години, които от 1 януари 2020 година останаха без персонални асистенти.
Повод за рекомендацията на публичния медиатор е фактът, че от началото на тази година, хиляди нуждаещи се хора са без поддръжка и опция да посрещнат ежедневните си потребности – да излизат от вкъщи си, да си обезпечат нужната храна и достъп до лекуване. За казуса сигнализират и десетки жители, които ежедневно търсят съвещания по тематиката на „ горещата линия “ на омбудсмана, както и в жалбите си до институцията.
„ До 31 декември 2019 година хората с увреждания, които не попадаха в обсега на Закона за персоналната помощ, имаха опция да употребяват обществената услуга „ Личен помощник “, предоставяна от общините по силата на Постановление № 344 на Министерския съвет от 2018 година за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2019 година и Постановление № 180 от 18 юли 2019 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на труда и обществената политика за 2019 година “, акцентира омбудсманът.
Доц. Ковачева обръща внимание, че досега услугите „ Личен помощник “ и „ Помощник – педагог “ се предоставяха и по Национална стратегия „ Асистенти на хора с увреждания “, само че от 1 януари 2020 година трудовите контракти на персоналните асистенти са прекъснати. Освен това липсва всякаква информация по какъв метод ще бъде продължено даването на асистентска помощ.
По Закона за персоналната помощ хората с увреждания, които са с право на непозната помощ, би трябвало да получат асистентска поддръжка след оценка на самостоятелните им потребности. От действието на закона до края на т.г. са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил използването на асистенти, като и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманът упорства за незабавни и незабавни дейности за разрешаването на този голям проблем.
„ Липсата на опция за приемане на нужната асистентска поддръжка лимитира правата на засегнатите жители и е в нарушаване на правото на самостоятелен живот по член 19 от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. Неосигуряването на подобаваща помощ се отразява и отрицателно върху работещите като персонални асистенти, които остават за незнаен интервал без приходи “, подчертава публичният бранител.
Неосигуряването на достъп до персонален помощник е и тематика в дневния ред на съвещанието на Съвета за наблюдаване – мониторингов орган, управляван от омбудсмана, който следи за спазването и използването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. Заседанието ще се организира на 23 януари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР