Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на столичния общински
Коментари Харесай

Омбудсманът: Фандъкова и общинарите премахнаха икономически изгодните превозни документи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на столичния общински съвет Георги Георгиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което сигнализира за огромен брой тъжби, свързани с променените условия за пътешестване в градския превоз, в действие от 1 януари т.г.

В сигналите си до националния публичен бранител столичани стачкуват и остро възразяват против измененията, които се отнасят до типа на транспортните документи, условието за тяхната наложителна валидация като изискване за постоянен превозен документ и оскъпяването на транспортната услуга посредством отпадане на някои стопански преференциални транспортни документи.

" Основно неодобрение измежду хората буди отпадането на някои тарифни артикули – най-много месечната карта за пътешестване с метро, месечната карта за пътешестване с една линия на надземния превоз. Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация, само по една линия на градския превоз или с метро и след измененията са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не дава отговор на действителните им потребности ", написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че и пасажерите, които преди използваха талоните за 10 пътувания, също недоволстват, тъй като пътуват случайно с градски превоз и в този момент са принудени да си купуват превозен документ, който обаче не дава отговор на транспортната им нужда и бюджета.  

Тя обръща внимание и на различен огромен проблем – наложителната валидация на транспортните документи, като показва, че неспазването ѝ е обвързано с налагането на санкция, което тормози и затруднява изключително доста възрастните хора.

" В тази връзка считам, че следва да бъде потърсено решение и на този проблем. Намирам за незаслужено да бъде глобяван пасажер, който има постоянен документ за пътешестване, единствено поради това, че не го е валидирал ", акцентира публичният бранител.

В умозаключение омбудсманът споделя, че с цел да се усили броят на пътуващите в столичния публичен превоз, той би трябвало да стане прелъстителен, а това се реализира посредством повишение удобството на транспортните услуги и опазване разнообразието на транспортните документи, с оглед другите транспортни потребности на пасажерите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР