Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила сигнал до Министерството на здравеопазването

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила сигнал до Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Оземпик и инсулини отново станаха дефицитни в аптеките в България

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила сигнал до Министерството на здравеопазването за следващ проблем с достъпа на пациенти-диабетици до животоподдържащи инсулини за лекуването им.

Един от изчезналите артикули е " Оземпик инжекционен разтвор ", който в последните месеци всеобщо се изкупува от хора без диабет, употребяващи медикамента поради.

Изчезването му от аптеките принуждава болните хора да пресечен лекуването си или да сменят лечението си, което " крие съществени опасности за живота и здравето " им, написа омбудсманът в писмо до министър Христо Хинков.

От Министерство на здравеопазването към този момент предложиха улеснение на процедурата по подмяна на аналогови инсулини, тъй че лекуващите ендокринолози да могат да го вършат без наложителните усложнени лабораторни и клинични условия на НЗОК.

В уеб страницата на НЗОК за онлайн съвещания също има няколко сигнала от пациенти с диабет, които не съумяват да си намерят и други типове инсулини като Fiasp и Tresiba. От касата настояват, че не са получавали сигнали от производителя или от аптеките за проблеми, свързани с доставката.

Това е и вторият проблем, за който оповестява Диана Ковачева. Тя цитира писмо на пациентка с диабет, която разказва неуместните си опити да потърси подпомагане за изчезналия " Tresiba " през институциите.

" Звънях на Изпълнителната организация по медикаментите може би към 10 пъти след препращане от тях на разнообразни номера с пояснение на казуса и от всички телефони получих еднакъв отговор, че при тях няма регистриран сигнал за липса на инсулина ", се споделя в писмото ѝ. " След което ги попитах кой би трябвало да подаде сигнал за неналичието на инсулина и получих отговор, че сигналът би трябвало да го подаде компанията снабдител ".

Същият разговор без излаз се повторил и при търсенето на информация от Министерството на здравеопазването, които я пренасочили към ИАЛ.

Жената се е принудила да се обади на компанията-вносител на медикамента Novo Nordisk, откъдето обаче я уверили само, че " са създали зареждане и няма проблеми с инсулина ".

Пациентката, която живее в гр. Рила, обаче твърди, че не е съумяла да откри лекарството си както в своя град, по този начин и в Благоевград и в София.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР