Оловен печат, на който е изобразена Света Богородица заедно с

...
Оловен печат, на който е изобразена Света Богородица заедно с
Коментари Харесай

Печат с Богородица откриха в крепостта Порос край Бургас

Оловен щемпел, на който е изобразена Света Богородица дружно с младенеца, откриха при разкопките на крепостта Порос, която се намира в Бургаска област.

Върху печата се вижда изображението на Богородица, а върху гърдите ѝ е изобразен Младенецът. Отстрани има кръстове, споделя шефът на археологическия музей в Бургас Милен Николов.

Печатът е извънредно скъп и с голяма историческа стойност, настояват археолозите, защото по света има едвам три такива, а в България това е първият. Освен тази находка в крепостта са открити още седем бронзови монети, като най-късната е отсечена от император Фока (602–610 г.).

Крепостта Порос в действителност е построена върху полуострова Форос, който се намира на към един километър западно от бургаския квартал Крайморие. Археологическото изследване на местността стартира през 2013 година - повода е желанието на Тодор Батков да построява на полуострова ваканционен комплекс.

 Находки

Още в самото начало се открива първокласна вила, която е от римско време – тя е с дължина 20 метра и ширина 12.5 м - счита се, че датира от втората половина на 3–4 век.

След като са съборени няколко противозаконни постройки, на това място се откриват още няколко здания. Едната от тях е жилищна, а другите две са или публични, или административни, считат експерти. Печатът със Света Богородица е открит в едната социална постройка.

Археолозите считат, че оловният щемпел е патриаршески и е бил благосъстоятелност на значима персона. Предполага се, че този човек е общувал персонално с представител на висшето духовенство или с Константинополския патриарх.

 Богородица

По време на разкопките са открити и други забавни находки – сред тях са червенолакова купа (изцяло запазена), апликация от броня, пръст на бронзова скулптура, към 200 бронзови, сребърни и златни монети, керамика.

Червенолаковата керамика, която е открита прави огромно усещане, защото в Средновековието тя е била считана за същински разкош и е била налична само за аристократите.

Проучванията на експертите демонстрират, че полуостров Форос е бил заселен през трети век – счита се, че повода е положителното местонахождение на полуострова като пристанище.

Съществуват данни, съгласно които полуостровът е бил доста обитаем през шести век. От община Бургас са отпуснати 65 хиляди лв. за изследване на крепостта.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР