ОЛАФ препоръчва България да възстанови близо 12 милиона евро заради

...
ОЛАФ препоръчва България да възстанови близо 12 милиона евро заради
Коментари Харесай

Отново ще връщаме пари на ЕС заради нередности по проекти

ОЛАФ предлага България да възвърне близо 12 милиона евро поради открити нередности по два плана

Европейската работа за битка с измамите със средства от бюджета на Европейски Съюз (ОЛАФ) заяви, че е приключила инспекцията по четири случая, два от които в България, а останалите в Румъния и Унгария. Службата предлага нашата страна да възвърне близо 12 милиона евро по тестваните планове поради открити нередности, съобщи Българска телеграфна агенция.

В първия случай следствието на ОЛАФ е открило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, приключена през 2012 година като част от европейски план, в никакъв случай не е почнала да работи. Съоръжението основава опасност за публичното здраве и околната среда, се показва в известието. След привършване на следствието ОЛАФ предлага да бъдат възобновени 4,8 милиона евро.

По втория случай в нашата страна е тестван план за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от неизвестен източник са били оценени пет контракта за строителство и контрол по плана. Събраните доказателства допускат, че са били показани подправени документи в процеса на възлагане и че необикновена активност е била утвърдена като част от осъществяването. ОЛАФ предлага да бъдат възобновени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

В Румъния е бил тестван процесът на възлагане на публични поръчки за възстановяване на ВиК уреди и е открита хипотетична машинация. Службата е предложила да бъдат възобновени 6,5 милиона евро и да бъде потърсена наказателна отговорност на причинителите. В Унгария при инспекция на подобен план е било намерено, че не се реализира задачата за филтриране на водите, по тази причина се предлага възобновяване на над 1,3 милиона евро.

Разкритията значат, че парите следва да бъдат върнати в бюджета на Европейски Съюз и употребявани в интерес на жителите, а не за обогатяване на измамниците, разяснява във връзка на разкритията генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала, представен в известието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР