Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу

...
Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу
Коментари Харесай

Азербайджан: Армения продължава с терористичните действия

Окупиращата Армения продължава своите военни закононарушения и терористични дейности против мира и човечеството, употребявайки специфични ракетни системи против цивилни лица. Това се споделя в изказване на Сабина Алиева, Комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан. ФАКТИ разгласява изказването без редакторска интервенция:

Следвайки нападателната си политика, окупиращата Армения поредно и съзнателно продължава да изстрелва ракетни бомби по гъсто обитаемоте места на Азербайджан. По този метод Армения намерено нарушава устава на Организация на обединените нации, общите правила и правила на интернационалното право, в това число интернационалното филантропично право, изключително Женевските конвенции от 1949 година и техните спомагателни протоколи, както и контрактуваното преустановяване на огъня, провъзгласяно на 10 октомври 2020 година в 12:00 ч.

Съжаляваме, че на 17 октомври 2020 година към 01:00 ч. въоръжените сили на Армения, които не престават да правят военни закононарушения и терористични актове, включващи незаконни детайли против мира и човечеството, още веднъж удариха централните елементи на античната и гъсто обитаема Гянджа, вторият по величина град в Азербайджан, ситуиран надалеч от фронтовата линия, с ракети от територията на Армения. Според предварителните отчети са убити 13 цивилни, в това число 3 малолетни, 52 са ранени, а ориста на 2 деца е безизвестна. Многобройни цивилен уреди също бяха съществено изложени на вреди. Текат избавителни интервенции за избавяне на тези, които са попаднали под руините.

И по този начин, Армения за следващ път извърши военни закононарушения, като се насочи към цивилен лица на Азербайджан с военни провокации в нарушаване на Резолюциите на СБ Организация на обединените нации (№ 822, № 853, № 874 и № 884), (1993), които изискват неотложно и абсолютно евакуиране на окупационните сили от окупираните територии на Азербайджан. Фактът на постоянни обстрели на град Гянджа, както и на Мингечевир, град със стратегическо значение за енергийната сигурност на района, както и на други обитаеми места в района, още един път потвърждава, че агресорът Армения като моноетническа страна подценява общите правила на интернационалното право, както и МХП. Въпреки това, според разпоредбите на МХП, по-специално Женевските конвенции, в обстановките на въоръжен спор страните би трябвало да вършат ясно разграничаване сред цивилни и бойци, военни и цивилен обекти.

Окупиращата Армения продължава своите военни закононарушения и терористични дейности против мира и човечеството, употребявайки специфични ракетни системи за ориентиране на цивилни лица в очевидно нарушаване на Женевските конвенции от 1949 година и техните спомагателни протоколи, изключително Женевската спогодба (IV), обвързвана със отбраната на цивилни лица по време на война (12 август 1949 г.), Хагската спогодба от 1954 година за отбрана на културните полезности при положение на въоръжен спор, КПД на Организация на обединените нации, Виенска спогодба за интернационалното право (1969) и други обвързващи интернационалните принадлежности за правата на индивида. Следователно е належащо водещите интернационалните организации и международната общественост да осъдят актовете на Армения и да вземат строги ограничения против него.

По този метод, като се има поради продължаващата политика на експанзия, военни закононарушения и терористични дейности от Армения, които заплашват живота и здравето на цивилни жители на Азербайджан и които са срещу мира и човечеството, ние неотложно и още веднъж призоваваме интернационалната общественост да не мълчи на тези насилствени дейности и да поддържа нашата обективна позиция, в условието си от Армения да постави завършек на своите незаконни действия и да вземе решителни и обвързващи решения, които откриват интернационална правна отговорност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР