Оксфордският речник, който всяка година избира думата на годината, този

...
Оксфордският речник, който всяка година избира думата на годината, този
Коментари Харесай

Оксфордският речник обяви цели 16 думи на годината

Оксфордският речник, който всяка година избира думата на годината, този път не съумя да открои единствено една дума, която „ отразява етиката, настроението или загрижеността през миналата година и има трайно влияние във връзка с културното значение “.

Според редакторите на речника „ бързо стана ясно, че 2020 година не е година, която може да бъде разказана вярно с една дума “. Така вместо обичайният обзор„ Дума на годината “ беше оповестен отчетът „ Думите на невижданата година “, включващ 16 определени и хронологично подредени думи и изречения.

Повечето от тях са свързани с пандемията - това са „ ковид “, COVID-19, „ блокиране “, „ обществено разграничаване “, „ обновяване " (reopening, означаващо повторното отваряне на магазини, заведения за хранене и така нататък след lockdown), Moonshot (името на програмата за всеобщо тестване, която Обединеното кралство се опита да въведе), и „ суперразпространител “.

Има и доста думи, свързани с политиката, като „ импийчмънт “ и „ оправдателна присъда “ през януари и февруари, когато се разглеждаше казусът за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, вследствие на което той беше оневинен. Сред думите и фразите на годината също са Black Lives Matter („ Животът на черните също е значим “, трансформирал се в девиз на митингите и общественото придвижване от това лято в САЩ), „ анулация на културата “ ( cancel cultur - термин, обозначаващ разпространение на практиката на рецензия, протест и отвод за поддръжка на обществени персони, думи или чиито дейности се смятат за неприемливи), BIPO C (съкращение за чернокожи и други представители на разнообразни от бялата раса), „ гласоподаване по пощата “ (mail-in , станало необятно публикувано по време на президентските избори в Съединени американски щати тази година и трансформирало се в център на дейна дискусия), „ Беларус " (заради вълната от митинги в Беларус). Освен това, измежду думите на годината  са и  „ bushfire " по отношение на горските пожари в Австралия при започване на годината, както " net zero " , - „ нулеви излъчвания “ поради декларираните упоритости от страна на Европейски Съюз и Китай за реализиране на нулеви въглеродни излъчвания доникъде на този век.

По-рано, речникът Collins дефинира за дума на 2020-та " локдаун ". През 2019-та Оксфордският речник разгласи за дума на годината изразът " climate emergency " - изключително климатично състояние

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР