Окръжният съд в Търговище e наложил мярка за неотклонение задържане

...
Окръжният съд в Търговище e наложил мярка за неотклонение задържане
Коментари Харесай

Задържаха под стража бащата на кмета на Омуртаг

Окръжният съд в Търговище e наложил мярка за неотклонение „ задържане под стража " на бащата на кмета на Омуртаг. 

На мъжа с букви Х. Х. е повдигнато обвиняване по член 321, алинея 3, прочие 2 и прочие 14, т. 1 от Наказателния кодекс за това, че в интервала от началото на 2019 година досега е управлявал проведена незаконна група в Омуртаг и на територията на общината за осъществяване на закононарушения по член 282 (Престъпления по служба) от Наказателния кодекс, за които е планувано наказване „ отнемане от независимост " повече от три години, заяви представителят на институцията Десислава Здравкова.

Групата е основана с користна цел и в нея вземат участие длъжностни лица.

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов бе задържан, след което получи инфаркт и в този момент е в болница. Ешрефов е настанен в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване (ОАРИЛ) на болничното заведение в града, заяви брат му Джафер Ешрефов. По думите му положението на кмета е тежко.

Ешреф Ешрефов бе арестуван по обвиняване, че в качеството си на длъжностно лице е взел участие в проведена незаконна група.

Джафер Ешрефов участва на делото за гледане на мярката за неотклонение на арестувания през вчерашния ден негов татко Х.Х., който е обвинен за това, че в интервала от началото на 2019 година до датата на привличането в Омуртаг и на територията на община Омуртаг управлявал проведена незаконна група.

Делото стартира следобяд и мина при закрити врата, поради съществуване на класифицирана информация. До решението се стигна след четиричасово съвещание.

Според настояването, импортирано от Софийска градска прокуратура, е налице „ трайно съдружие ", три или повече лица да правят в съгласие закононарушения. Трайността произтича от данните за времето на дълготрайност на съществуването и продължаваща усложнена незаконна активност на три лица при липса на съображение да бъде избрана тази активност като инцидентна.

Съдът смята, че показаните медицински документи от отбраната (за хипертония и захарен диабет) не дават съображение да се смята, че обвиненият страда от болести, несъвместими с осъществяване на мярката за неотклонение „ задържане под стража ".

Съдът, като взе поради извънредно високата социална заплаха на действието, действителната заплаха обвиненият да се укрие или извърши друго закононарушение, а събраните многочислени доказателства сочат, че обвиненият е най-малкото съпричастен в осъществяване на закононарушението, реши настояването за вярно, обосновано и законосъобразно и постанови мярка за неотклонение „ задържане под стража " във връзка с Х. Х.

Определението на Окръжния съд в Търговище предстои на обжалване и митинг в тридневен период пред Апелативен съд – Варна. При обжалване делото е планувано за 5 март 2024 година, вторник, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР