Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо В.П., на 43 г.

...
Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо В.П., на 43 г.
Коментари Харесай

Съдят шофьор за причиняване на катастрофа по непредпазливост, при която е загинало 7-годишно дете

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт по отношение на В.П., на 43 година

Той е предаден на съд за това, че на 19.07.2021 година в с. Братаница, обл. Пазарджик, на основен път II-84, при ръководство на лек автомобил „ Шкода “, благосъстоятелност на ОД на МВР-Пазарджик, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност предизвикал гибелта на 7-годишната М.С.

Престъплението е квалифицирано по член 343, алинея 3, вр. алинея 1, вр. член 342, алинея 1 от Наказателния кодекс.

На 19.07.2021 година В.П. управлявал лек автомобил, марка „ Шкода “, благосъстоятелност на ОД на МВР-Пазарджик, по служебна задача. Към 11,30 ч. наближил с. Братаница и навлязъл по основен път II-84. В обитаемото място имало ограничаване на скоростта 50 км/ч. Водачът се движел с не по-малко от 73,30 км/ч по двупосочен сектор с непрекъсната линия и в зоната на деяние на пътен знак – идна пешеходна пътека с ширина 4,20 метра. Поради тази причина в дясната лента колите се движели постепенно и спирали. В нарушаване на разпоредбите В.П. управлявал автомобила в лявата лента с превишена скорост и изпреварил чакащите коли. През това време по пешеходната пътека прекосявали две деца.

В.П. бил на 40 метра преди нея, в рисковата зона за прекъсване, когато забелязал пешеходците. Поради високата скорост на придвижване той не съумял да спре в точния момент и блъснал преминаващата по пътеката 7-годишна М.С. След удара автомобилът минал 14 метра, качил се на левия тротоар и спрял. Детето изхвърчало напред и наляво и паднало на пътното платно. Според здравната експертиза момичето е умряло от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна контузия.

На 21.07.2021 година на обвинения В.П. е било отнето свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство и му е наложена възбрана да напуща рамките на страната. Направените проби за алкохол и опиати на лидера са негативни. Спрямо В.П. е взета мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на 5000 лв..

Делото е планувано за разглеждане в разпоредително съвещание в Окръжен съд-Пазарджик.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР