Окръжна прокуратура-Добрич е внесла в съда обвинителния акт срещу 61-годишният

...
Окръжна прокуратура-Добрич е внесла в съда обвинителния акт срещу 61-годишният
Коментари Харесай

Дават на съд дядото на малкия Стефан, който умря от отрова за мишки

 Окръжна прокуратура-Добрич е внесла в съда обвинителния акт против 61-годишният Живко Иванов, който е дядо на 9-годишния Стефчо от с. Кардам, умрял от отрова за мишки. Дядото ще дава отговор за причиняване на гибел по несъобразителност и за причиняване по несъобразителност на междинна телесна щета, оповестяват от държавното обвиняване.

Живко Иванов живеел в къща в с. Кардам, област Добрич, дружно със брачната половинка си, щерка си Росица Маринова и шестте ѝ деца, написа в обвинителния акт.

По неустановени по делото метод и време брачният партньор на щерка му, който не живеел при тях, в по-ранен миг съумял да се снабди с една железна бутилка, съдържаща таблетки с биоцид, който бил елементарно запалителен, мощно отровен и рисков за околната среда. При контакт с вода този препарат отделя газ, който е мощно отровен при поемане и усвояване.

На 26 октомври 2019 година до обяд Живко Иванов и щерка му сглобявали софа, която трябвало да размени остаряло канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко решил да сложи във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от шурей му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и поставил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не загатнал на никого.

След като влезнало в контакт с водата, съдържаща се в разтвора, дейното вещество, от което се състояла таблетката, почнало да отделя токсичен газ. През деня на 26 октомври 2019 година 9-годишният Стефан Живков бил на открито и не бил изложен на действието на отровния газ. Около 19,30 ч на 26 октомври, откакто всички дружно вечеряли, той и 11-годишната му сестра Ивелина Маринова се прибрали в стаята, в която спели, и си легнали на новата софа. Момчето било към стената, т.е. по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна на кушетката, т.е. по-далече от дупките. През нощта на двете деца им се гадело, повръщали, имали болки в стомаха, тежест в гърдите. Стефан съумял да стане, събудил дядо си и му споделил, че му е зле. Майката на децата спяла в едното от пространствата в пристройката дружно с двете си най-малки деца.

Сутринта на 27 октомври 2019 година бабата на децата споделила на щерка си, че три от децата – тези, които спят в една стая са зле. Тя незабавно отишла в стаята, в която били малчуганите и видяла, че през нощта са повръщали и че ги болят главите и стомасите. Незабавно се обадила на тел. 112 и помолила да пристигна медицински екип. След към 20 минути дошъл екип на Филиала за незабавна здравна помощ в Генерал Тошево.

С оглед признаците и недоволствата на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено вследствие на консумация на некачествена храна, и че това тяхно положение не постанова приемането им в болница. По-късно, защото положението на двете деца се влошавало, дядото се обадил на тел. 112 с молба още веднъж да пристигна медицински екип. В дома им дошъл дежурният фелдшер, който откакто прегледал момчето и разговарял с детето и дядо му, решил, че признаците дават отговор на стомашна колика, която била особено положение на деца от тази възраст. След като приел, че става въпрос за стомашна колика, сложил на детето мускулна инжекция и споделил, че на идващия ден трябвало наложително да заведат детето при персоналния му доктор.

Тъй като положението на децата продължавало да не е положително, майка им изпратила татко си из селото да откри транспорт за децата до болничното заведение в Добрич Той не намерил и към 22,45 часа се върнал. Малко по-късно Стефан умрял Отново се обадили на тел. 112 и съобщили, че едното от децата, за положението на които са алармирали преди този момент, е умряло. Не след дълго още веднъж дошъл екип на незабавна помощ, който установил гибелта на момчето и отвел Ивелина в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат Живко Иванов не загатнал на никого, в това число и на екипите на незабавна помощ. От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се открило, че причина за гибелта на Стефан е отравяне с фосфоорганични съединения в несъвместима с живота централизация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР