Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен

...
Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен
Коментари Харесай

ОП – Благоевград предаде на съд обвиняеми за смъртта на електромонтьор, вследствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт против С.И. и И.К. за осъществено от тях закононарушение по член 123, алинея 1, прочие 2 от Наказателен кодекс.

Обвиняемите С.И. и И.К. работели като електромонтьори в Оперативен център в гр. Гоце Делчев.

На 05.08.2016 година им било предоставено осъществяване на присъединение на нов консуматор. Това включвало редица действия, в това число изнасяне на електромерно табло на границата на собствеността, монтиране на отклоняване с извит кабел, както и автоматизирани прекъсвачи в електромерните табла и окастряне на клони.

Обвиняемите тръгнали към работното място дружно с сътрудника им Е.П. За виновен бил избран С.И.

В хода на осъществяването на работата били нарушени наредбите от Правилника за сигурност и здраве при работа в електрически уредби на електрически и топлофикационни централи и по електрически мрежи .

Въпреки че на С.И., като на виновен началник, било неразрешено да извършва съответни отговорности, той персонално отишъл до трафопоста, с цел да изключи таблото. Там не направил инспекция за съществуване на напрежение на изхода на прекъсвача чрез тестер и не извадил патроните на високомощните предпазители. Освен това обвиненият не отсъединил неутралния проводник от нулевата шина в таблото.

След като свалил лоста на прекъсвача, С.И. се обадил по мобилния си телефон на другия обвинен И.К. и го уведомил, че е изключил напрежението и позволил бригадата до работа.

Е.П. пристъпил към осъществяване на задачата по изработка на електрическа връзка сред таблото и проводниците на уличната мрежа високо на стълба . Направил проба за съществуване на напрежение, като неведнъж изразил подозрение по отношение на съществуване на такова по клона. С.И. бил известен за това, само че го уверил, че всичко е изключил.

Впоследствие Е.П. нарушил предписаните механически ограничения за сигурност, като не инсталирал портативния заземител преди започване работата по наряда, изискваща изключване напрежението по клона. На собствен ред И.К. пренебрегнал този пропуск на сътрудника му и не настоял той да прекрати работа, макар че бил задължен.

Качен на стълбата, Е.П. правил присъединението на захранващия кабел за новопостроеното електромерно табло към уличната мрежа. Вследствие на съществуване на напрежение 220 волта мъжът получил електротравма, довела до гибелта му.

С.И. и И.К. са били привлечени в качеството на обвинени за причиняване на гибел, в резултат на немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР