Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд обвиняемия И.Х., привлечен към наказателна

...
Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд обвиняемия И.Х., привлечен към наказателна
Коментари Харесай

Управител на фирма е с обвинение за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на финансово подпомагане от фондове на ЕС

Окръжна прокуратура-Благоевград съобщи на съд обвинения И.Х., притеглен към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение по член 248а, алинея 3, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият И.Х. управлявал и представлявал няколко търговски сдружения с главен предмет на активност произвеждане и продажба на земеделска продукция. Всички те кандидатствали за подкрепяне от фондове на Европейския съюз за акция 2019 година

Едно от тях – „ Л. 15 “ ЕООД, било записано като аграрни производител в Интегрираната система за администриране и надзор на Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ). На името на тази компания имало регистрации на няколко контракта за наем на земеделска земя в разнообразни общински служби „ Земеделие “ за площи в региона на с. Вуково, гр. Бобошево, с. Селище, с. Бучино, с. Неделкова Гращица и с. Берсин.

На 13.05.2019 година обвиненият И.Х. персонално подал заявление за подкрепяне 2019 година – форма за ЕТ/юридически лица в Общинска работа „ Земеделие “ в гр. Благоевград. То се отнасяло за един блок на земеделско стопанство (БЗС) с повърхност от 20,62 ха в региона на гр. Бобошево и представляващ овощни насаждения – ябълки. И.Х. показал, че кандидатства по няколко схеми и ограничения за подкрепяне. Попълнил и подписал всички изискуеми заявления.

Месец по-късно по искане на И.Х. била осъществена редакция на заявката за подкрепяне, като били добавени и други схеми и ограничения за приемане на дотации. Освен това той приложил и таблица за употребяваните имоти за 2019 година, в която посоченият в началото в гр. Бобошево бил отстранен. На негово място били добавени нови 23 БЗС с обща повърхност от 68,47 ха. За 13 от тях сдружението му нямало подписани и регистрирани по подобаващ ред годни контракти.

Същия ден И.Х. присъединил в таблицата за употребяваните имоти за 2019 година и 4 имота в община Бобошево с метод на трайно прилагане – „ чесън “ и „ череши “, макар че не полагал грижи за тях. Той категорично заявил, че декларираните площи дават отговор на изискванията за допустимост за подкрепяне, както и че е осведомен и със задължението да ги поддържа в такова положение до края на стопанската година. В качеството на ръководещ и представляващ сдружението обвиненият персонално подписал и подпечатал с фирмения щемпел заявление за подкрепяне и други нужни документи.

Общият размер на дотацията за акция 2019, за която ръководеното от обвинения сдружение „ Л. 15 “ ЕООД кандидатствало, е 108 817,95 лв..

На 01.10.2019 година била осъществена инспекция на място от чиновник на ДФЗ на декларираните от обвинения като аграрни земи с трайно прилагане „ чесън “ и „ череши “. Било установено, че един от парцелите е изоран директно преди инспекцията. Нямало засаден чесън, дърветата са изсъхнали, междуредията не са поддържани и са с висок тревостой, храстовидна и горска растителност. За откритото на място бил формиран отчет и установена липса на правни учредения за допустимост за подкрепяне по част от схемите и ограниченията, а по другите – единствено отчасти финансиране. На „ Л. 15 “ ЕООД била изплатена единствено сумата от 7 482,72 лв..

По случая е било формирано досъдебно произвеждане. От направената по делото агротехническа експертиза е видно, че черешовите насаждения в три парцела са на повече от 30 години, като за тях не са полагани грижи повече от 10 години. От въпросните имоти не би могла да се добие годишна продукция.

Предстои делото против И.Х. да продължи в съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР